RSS
niedziela, 31 października 2010
Pierwszy wpis i pierwszy przepis: nadziewane muszle

 

Conghiglie z pomidorami i/lub mięsem mielonym

Książki kucharskie, segregatory, zeszyty zapisane w połowie, wycinki gazet, ulubione strony w Internecie, karteczki - karteluszki... Tyle się nazbierało tych przepisów - wypróbowanych i czekających w kolejce. Postanowiłam zrobić w końcu porządek i założyłam blog. Będę umieszczać te przepisy, które sama już sprawdziłam. W miarę możliwości postaram się napisać skąd wzięłam pomysł na przepis, aby ktoś zainteresowany mógł trafić do źródła.

No więc, do dzieła i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Składniki:

40 dag makaronu conchiglie

Oliwa

Ser żółty

Puszka pomidorów

Cebula, 2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, oregano, bazylia

Ewentualnie mięso mielone

  • Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać pomidory i dusić kilka minut. Doprawić przyprawami. W wersji z mięsem mielonym podsmażyć cebulę, czosnek, mięso i pomidory dodać dopiero wtedy, gdy mięso zbrązowieje.
  • Makaron gotować około 10-12 minut. Odcedzić i polać łyżką oliwy.
  • Muszelki napełnić farszem, posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

Źródło: „Obiady na cały rok. 110 najlepszych przepisów”  oraz modyfikacje własne.

 

19:37, milka1204
Link Komentarze (2) »


KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...