RSS
wtorek, 08 lutego 2011
Chleb w jajecznej pierzynce

Najprostsze danie na świecie ;) Ale jakie pyszne! 

Mamcia robiła nam czasami taki przysmak na śniadanie i stał się on moim jednym z najlepszych pomysłów na szybkie ranne jedzenie.

 

Składniki:

Kilka kromek wczorajszego pieczywa

2-3 roztrzepane jajka + szczypta soli

Oliwa do smażenia

 

Chlebek maczamy dokładnie w jajkach i smażymy na rumiano. Potem pozostaje już tylko zacząć zjeść ;)

Smacznego!

Tagi: śniadanie
10:16, milka1204
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 lutego 2011
Karnawałowa propozycja

Pomysł na koktajl został zaczerpnięty z książki „Koktajle z fantazją” (zdj. poniżej), gdzie poza przepisami na kolorowe drinki, są też kolorowe, przyciągające wzrok zdjęcia oraz dużo ciekawostek i porad.

Spośród wielu propozycji, wybrałam „Wodka Daisy”, ponieważ spodobał mi się różowy kolor i dość proste przygotowanie.

W smaku jest słodko-kwaśny, a alkohol niemal niewyczuwalny.

 

 

Składniki:

 7-8 kostek lodu

50 ml wódki

30 ml grenadiny

20 ml soku z cytryny

50 ml lemoniady cytrynowej

4 kostki lodu wrzucić do szklanicy barmańskiej (ja użyłam wysokiej szklanki do napojów), a resztę do kieliszka do long drinków

 Do wysokiej szklanki wlewam wódkę, grenadinę i sok cytrynowy. Całość energicznie wymieszać (przydaje się shaker), przelać przez sitko do kieliszka do long drinków i zalać lemoniadą. Gotowe!

Szklanka do long drinków – za long drinki uważa się te koktajle, które mają w sobie dodatek wody sodowej, soku lub wina musującego. Taka szklanka ma pojemność typowej szklanki około 200 ml.

 Grenadina – jaskrawoczerwony syrop, który jest wytwarzany z soku z granatów.

Tagi: napoje
14:59, milka1204
Link Komentarze (2) »
wtorek, 01 lutego 2011
Kurczak z cukinią i/lub pieczarkami

Pyszne i nieskomplikowane danie :)

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

1 cukinia

1 cebula, ząbek czosnku

Pół puszki pomidorów (w sezonie mogą być 4 świeże pomidory)

Zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili

i/lub 6-8 pieczarek

 

Najpierw cukinia: dokładnie umytą, nie obieram, ale od razu kroję w kostkę, wrzucam do sitka i solę. Zostawiam ją tak na około 30 minut. Wtedy cukinia puści sok. Po tym czasie dokładnie ją płukam.

Cebulę, czosnek i kurczaka kroję w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucam szczyptę chili, potem cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażam i dodaję kurczaka. Doprawiam ziołami, solą i pieprzem.

Następne w kolejce są pomidory. Wrzucam je na patelnię i duszę wszystko razem około 10 minut.  Po tym czasie dodaję cukinię, duszę około 10 minut. Cukinia powinna być miękka, ale nierozgotowana. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

W wersji z pieczarkami: pokrojone w plasterki wrzucamy na patelnię przed kurczakiem. Mięso dodajemy, kiedy odparuje część wody z pieczarek.

Podajemy z ryżem.

sobota, 29 stycznia 2011
Spacer zimowy i pyszny obiad

Wreszcie weekend :) Wykorzystaliśmy więc wolny czas i całkiem niezłą pogodę i wybraliśmy się na spacer. Po cięzkim pracowitym tygodniu świeże mroźne powietrze, styczniowe słońce i leśna cisza to jest to! :)

Po spacerze, poczuliśmy głód, więc szybko przygotowałam wcześniej zaplanowany sobotni obiad. Tym razem wykorzystałam przepis ze strony „kulinarne.info” na polędwiczki wieprzowe w czerwonym winie. Wśród wielu smacznych pomysłów na obiad wybrałam akurat ten, bo już dawno nie jedliśmy mięsa wieprzowego, a polędwiczki to jeden z najsmaczniejszych kawałków ;)

Składniki:

300 g polędwiczek wieprzowych

250 ml wytrawnego czerwonego wina

mąka

sól, pieprz, tymianek, woda, oliwa

Polędwiczkę zamarynowałam w mieszance oliwy, soli, pieprzu i tymianku. Mięso marynowało się w lodówce przez całą noc.

Następnie mięso pokroiłam w plastry grubości 1 cm i obtoczyłam w mące. Smażyłam na rozgrzanej oliwie około 2-3 minuty z każdej strony. Do usmażonych polędwiczek dolałam wino i niewielką ilość wody, gotowałam do czasu, aż powstały sos zaczął gęstnieć. Na koniec sprawdziłam czy sos ma odpowiedni smak, jeśli czujemy że czegoś brak, możemy go przyprawić.

Do polędwiczek podałam ryż i ogórki kiszone. Pyszne!

piątek, 21 stycznia 2011
Cukinia zapiekana z ziemniakami

Uwielbiam cukinię i zawsze cieszę się, gdy znajdę jakiś nowy pomysł na danie z wykorzystaniem tego właśnie warzywa. Tym razem, zainspirowana artykułem "Cztery razy cukinia" (ugotuj.to), postanowiłam przygotować jej wersję zapiekaną z ziemniakami i śmietaną. Wyszło naprawdę smacznie i syto. 

Składniki:

7 ziemniaków
2 średnie cukinie (ja użyłam 1 dużej cukinii)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego
1/2 łyżeczki soli morskiej
grubo mielony czarny pieprz
mała śmietana 36-proc. (ja wykorzystałam 2 małe śmietanki)
starty parmezan

  • Cukinię myję i kroję w plastry. Następnie solę i odstawiam na 30 minut, aż cukinia puści sok, potem opłukuję pod wodą.  Ziemniaki obieram, myję i kroję w cienkie plastry. Wrzucam do wrzącej posolonej wody i gotuję 5 minut. W żaroodpornym posmarowanym masłem naczyniu układam naprzemiennie plastry ziemniaków i cukinii. Delikatnie posypuję solą i pieprzem.
  • Sos: czosnek przeciskam przez praskę, dodaję rozmaryn, śmietanę, sól, pieprz oraz 2 łyżeczki startego parmezanu. Zalewam warzywa sosem. Zapiekam przez ok. 45 minut w 180 stopniach C. do czasu aż warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypuję danie startym parmezanem.


KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...