RSS
niedziela, 07 listopada 2010
Makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami

Przepis na to danie znalazłam czytając książkę Sofii Brandon „Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa”. Przepisy są ciekawe, z różnych stron świata. Sama książka natomiast wydała mi się troszkę chaotycznie napisana (chyba, że jest to kwestia tłumaczenia).

Osoby zainteresowane tym i innymi przepisami odsyłam na stronę internetową autorki: http://www.sofiabrandon.com/popolsku/index.html 

A poniżej fragment z książki, który można uznać za zachętę do wypróbowania potrawy:

Mogłabym złożyć hołd nieśmiertelnemu geniuszowi, który pierwszy wpadł na pomysł smażenia czosnku razem z pietruszką w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu. To magiczne zestawienie, znane jako persillade, jest podawane przez Prowansalczyków do ryb i mięs.”

Fragment z książki  ze str. 133.

Składniki:

450 g makaronu pełnoziarnistego świderki

450 g pieczarek grubo pokrojonych

4 ząbki czosnku

½ pęczka natki pietruszki

3 łyżki oliwy

Sól morska i świeżo mielony pieprz 

Na desce do krojenia umieścić czosnek, pietruszkę i ćwiartkę łyżeczki grubej soli na jednej kupce. Posiekać je razem i odstawić na bok.

Makaron ugotować al dente. Podczas gotowania makaronu, na patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać pieczarki, ¼ szklanki wody oraz szczyptę soli i pieprzu. Dobrze zamieszać, przykryć i smażyć 5-7 minut. Po tym czasie dodać mieszankę pietruszkową, wymieszać i wyłączyć palnik. Patelnię zdjąć z ognia, doprawić.

Do ugotowanego i odcedzonego makaronu wlać łyżkę oliwy, dodać sos pietruszkowy z pieczarkami i ponownie wymieszać.

Zdjęcie pochodzi ze strony internetowej autorki.

czwartek, 04 listopada 2010
Filety z piersi kurczaka w sosie marsala

Przepis został zaczerpnięty z rewelacyjnej książki „Kulinarna Toskania. Gotujmy razem” (wyd. Olesiejuk). Książka jest pięknie wydana, zdjęcia potraw są niesamowite. Patrząc na fotografie, ma się natychmiast ochotę wypróbować przepis. Warto dodać, że przepisy nie są zbyt skomplikowane.

Składniki:

4 niewielkie filety z piersi kurczaka

Świeżo zmielony pieprz

4 plastry surowej wędzonej szynki

2 łyżki sklarowanego masła

3-4 łyżki wina marsala

2/3 szklanki śmietany, sól

 

Filety z kurczaka posypać solą i pieprzem, a następnie każdy z nich owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką.

Na patelni rozgrzać masło i obsmażać mięso po obu stronach przez 15 minut. Następnie przenieść  na talerz i trzymać w cieple.

Do rondla wlać wino, po chwili wymieszać ze śmietaną i krótko gotować. Wg przepisu mięso doprawić jeszcze solą – ja pominęłam ten etap. Usunąć wykałaczki i przełożyć mięso do sosu. Podgrzewać 2 minuty.

Można podawać z bagietką, z risotto, zieloną sałatą. Pycha!

19:36, milka1204
Link Komentarze (2) »
środa, 03 listopada 2010
Pieróg gigant - Kulebiak

 

Oj smaczny ten kulebiak, syty, ciepły aromatyczny. Pierwszy raz jadłam go u mojej teściowej. Popijany czerwonym barszczem tworzył niesamowite połączenie smakowe.Po jakimś czasie, postanowiłam i ja ulepić pieroga :) 

Składniki:

Ciasto:

30 dag mąki pszennej

5 łyżek margaryny

1,5 łyżki cukru

2 łyżki śmietany

Jajko, łyżeczka soli

Farsz:

30 dag pieczarek i 30 dag grzybów suszonych

Cebula, 1 ugotowane jajko, 1,5 łyżki tłuszczu, 3 łyżki tartej bułki, 1,5 łyżki śmietany, mielony pieprz i sól, 1 jajko do posmarowania kulebiaka

Ciasto: z podanych składników należy szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki.

Farsz: grzyby suszone moczyć w wodzie przez noc, a rano w tej samej wodzie pogotować 15-20 minut. Następnie grzyby i pieczarki poszatkować. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać grzyby i dusić do miękkości. Następnie połączyć je ze śmietaną. Kiedy masa ostygnie, należy dodać jajko i bułkę tartą, przyprawić i dokładnie wymieszać.

Ciasto: rozwałkować na kształt prostokąta, farsz nałożyć wzdłuż, pozostawiając ok. 1 cm brzegu. Zwinąć w rulon i posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec 30 minut w 180 stopniach. Podawać z czerwonym barszczem.

Smacznego :)

18:46, milka1204
Link Komentarze (2) »
wtorek, 02 listopada 2010
Zupy wg maminych receptur

Zupy – te najbardziej znane i lubiane, gotowane przez moją mamę. Proste i zdrowe – z warzyw z własnej uprawy. Odkąd mieszkam "na swoim", sama zaczęłam gotować zupy. Zaczęło się od tych właśnie maminych. Teraz szukam też pomysłów na inne smaki, ale o tym kiedy indziej.

Maminy rosół domowy

Moja Maminka robi pyszny rosół i sama robi też do niego kluseczki. Uwielbiam go jeść zwłaszcza w zimne dni i czuć, jak przyjemnie rozgrzewa całe ciało ;) Zdjęcia nie ma, ale gwarantuję wspaniały aromat i smak. 

Składniki:

Kluseczki: niepełna szklanka mąki, 1 jajko

Rosół: mięso z kurczaka (skrzydełka, udka), marchew, cebula (przypiekana na patelni bez tłuszczu), por, sól, pieprz, pietruszka.

Rosół: Najpierw do garnka z wrzącą wodą wrzucamy mięso i warzywa. Gotujemy około 1 godziny, co jakiś czas dolewając odrobinę wody.  Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy.

Kluseczki: składniki ugnieść, aby się dokładnie połączyły. W razie konieczności dodać trochę wody. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, ścieramy je na grubej tarce i wrzucamy do ugotowanego rosołu. Gotujemy je 10 -15 minut.

Pomidorowa z ryżem/makaronem

Na bazie rosołu, jak wiadomo, można tworzyć inne zupy. Pomidorowa to bardzo popularna zupa, a do tego prosta w przygotowaniu.

Składniki

Takie jak do rosołu, a dodatkowo torebka ryżu/makaron (wg uznania), przecier pomidorowy oraz pół szklanki śmietany słodkiej

Najpierw do garnka z wrzącą wodą wrzucamy mięso i warzywa. Gotujemy około 1 godziny, co jakiś czas dolewając odrobinę wody. Następnie wsypujemy ryż i gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. W przypadku wersji z makaronem - gotuję go osobno w osolonej wodzie i po ugotowaniu dodaję do zupy.

Kiedy zupa będzie gotowa, dodajemy śmietanę (na wyłączonym gazie; można dodać odrobinę soli do śmietany, aby uniknąć zwarzenia).

Fasolowa

Składniki:

Fasola (ilość wg własnych upodobań) – warto ją moczyć w wodzie przez całą noc

Mięso wieprzowe

Ziemniaki, marchew

Pół szklanki słodkiej śmietany

Przyprawy

Do garnka z wrzącą wodą dodać mięso oraz fasolę. Po około 20 minutach dodać ziemniaki i marchew oraz przyprawy. Gotować, aż warzywa będą miękkie (nie dopuścić do rozgotowania). Kiedy zupa będzie gotowa, dodajemy śmietanę (na wyłączonym gazie; można dodać odrobinę soli do śmietany, aby uniknąć zwarzenia).

 

Krupnik

Składniki:

Takie jak do rosołu, a dodatkowo torebka kaszy, ziemniaki, marchewka oraz pół szklanki śmietany słodkiej.

Do garnka z wrzącą wodą dodać mięso oraz kaszę. Po około 20 minutach dodać ziemniaki i marchew oraz przyprawy. Gotować, aż warzywa będą miękkie (nie dopuścić do rozgotowania). Kiedy zupa będzie gotowa, dodajemy śmietanę (na wyłączonym gazie; można dodać odrobinę soli do śmietany, aby uniknąć zwarzenia).

 

Z czerwonych buraków

Składniki:

Takie jak do rosołu, a dodatkowo buraki czerwone, ziemniaki, marchewka oraz pół szklanki śmietany słodkiej.

Do garnka z wrzącą wodą dodać mięso. Po około godzinie dodać ziemniaki i marchew oraz przyprawy. Chwilę pogotować i dodać buraczki oraz przyprawy. Gotować około 15 minut sprawdzając miękkość warzyw (nie dopuścić do rozgotowania). Kiedy zupa będzie gotowa, dodajemy śmietanę (na wyłączonym gazie; można dodać odrobinę soli do śmietany, aby uniknąć zwarzenia).

 

Ogórkowa

Składniki:

Takie jak do rosołu, a dodatkowo starte na tarce ogórki kiszone, ziemniaki, marchewka oraz pół szklanki śmietany słodkiej.

Do garnka z wrzącą wodą dodać mięso. Po około godzinie dodać ziemniaki i marchew oraz przyprawy. Chwilę pogotować i dodać starte ogórki kiszone oraz przyprawy. Gotować około 15 minut sprawdzając miękkość warzyw (nie dopuścić do rozgotowania). Kiedy zupa będzie gotowa, dodajemy śmietanę (na wyłączonym gazie; można dodać odrobinę soli do śmietany, aby uniknąć zwarzenia).

 

Kapuśniak 

Składniki:

Mięso wieprzowe (żeberka, kawałek polędwiczki)

Ziemniaki, marchew

¾ słoiczka kapusty kwaszonej (kapustę mocno odcisnąć)

Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Cebulka podsmażona na masełku

Do garnka z wrzącą wodą dodaję mięso i marchew. Gotuję około 25-30 minut, potem dodaję ziemniaki i podsmażoną na maśle cebulkę. Gotuję kolejne 15-20 minut. Na końcu dodaję kapustę oraz przyprawy. Gotuję 15 minut. Podaję z chlebem z chrupiącą skórką :)

 

Tagi: zupy
18:59, milka1204
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 listopada 2010
Coś na jesienne obiady - placek mięsny z sosem pomidorowym

Składniki:

Ciasto: 1 szklanka mąki, pół łyżeczki soli, 6 łyżek masła, 1 jajko

Farsz: 30-40 dag resztek pieczeni, 1 cebula, 2-3 łyżki masła, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, sól, pieprz, łyżka posiekanej pietruszki (a w oryginale również koperku)

Wierzch: 1 jajko, 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, sól i pieprz 

Farsz: posiekać cebulę i zeszklić ją na maśle. Mięso drobno posiekać (ja ścieram je na grubej tarce), dodać podsmażoną cebulę i wymieszać ze śmietaną i pietruszką. Przyprawić do smaku.

Ciasto: wymieszać mąkę z solą i masłem. Dodać lekko ubite jajko i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie wysmarować formę na tartę masłem i rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Po wyjęciu z lodówki, ciasto wałkować i wyłożyć nim formę formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuć widelcem i rozłożyć nadzienie. Roztrzepać jajko ze śmietaną, przyprawić i polać ciasto. Piec 30-40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Podawać z sosem pomidorowym.

 

Sos pomidorowy do placka robię z: 1 puszki pomidorów, 2 ząbków czosnku, bazyli, oregano, soli, pieprzu i cukru. Do patelni z zimną oliwą wkładam pokrojony w plasterki czosnek.Chwilę go podsmażam, a następnie władam pomidory. Kiedy sos się lekko zagęści, dodeję bazylię, oregano, doprawiam solą, cukrem i pieprzem. Gotowe :)

 Przepis i zdjęcie pochodzi z książki "Kuchnia dla oszczędnych" (wyd. Gazeta Wyborcza i Kuchnia)

12:10, milka1204
Link Komentarze (4) »


Instagram
KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...