RSS
piątek, 19 listopada 2010
:))

Jupi :)

Dziś nie będzie przepisu. Dziś się nieskromnie pochwalę. Otóż w grudniowym "Z" opublikowali mój list :)) Jak mi się miło zrobiło :) Treść poniżej:

"Potrzebujemy sabatów"

"Mój zachwyt wywołało zdjęcie zamieszczone jako cykl "Spójrz w siebie". Co miesiąc zerkam na zdjęcia i czekam aż któreś wywoła we mnie refleksję, chwilę zamyślenia, "spojrzenia w siebie".

I oto wreszcie jest. Zdjęcie przedstawiające Kobiety tańczące w kręgu. Ich zwiewne, kolorowe sukienki, uśmiechy na twarzy, trzymanie się za ręce, ciekawie padające światło, aura tajemnicy. Na myśl przychodzi mi zwrot: solidarność kobiet ( z którą to różnie bywa). My Kobiety potrzebujemy naszych "sabatów". Jako żony, matki, córki czy siostry pragniemy dzielić ze sobą troski, radości, czekamy na mądrość tych doświadczonych życiowo, a czasami po prostu chcemy pobyć ze sobą.

Patrząc na to zdjęcie, uświadamiam sobie, że trzeba pielęgnować nasze przyjaźnie kobiece, znaleźć czas na spotkanie, rozmowę, bo każda chwila mija bezpowrotnie. I nasze życie także."

:))

Tagi: inne
19:09, milka1204
Link Komentarze (6) »
niedziela, 14 listopada 2010
Tagliatelle z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym

Uwielbiam makarony :) Tagliatelle zaś jest idealny do sosów. Jeśli dodamy do niego brokuły i pierś z kurczaka, a wszystko razem połączymy z sosem śmietanowym, z dodatkiem mozzarelli, to otrzymamy przepyszny obiad. Jeśli jesteście makaronożercami, jak ja, to z pewnością zachwyci Was kremowy i delikatny smak tej potrawy.

Składniki:

1 drobno posiekana cebula

Ok. 200 g makaronu tagliatelle (może być pełnoziarnisty)

1 brokuł podzielony na różyczki

1 pojedyncza pierś z kurczaka – pokrojona w kostkę i usmażona w ziołach prowansalskich

1 litr gorącego bulionu warzywnego

1 łyżeczka mąki

150 ml śmietany 30%

niewielka ilość startej mozzarelli

Do smaku: sól, pieprz i gałka muszkatołowa

  • W dużym garnku rozpuszczam masło i dodaję posiekaną cebulę. Smażę ją nie dłużej niż 4 minuty. Następnie dodaję brokuły i makaron i zalewam bulionem. Czekam aż wszystko się zagotuje i potem gotuję wszystko jeszcze około 10-12 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodaję usmażone wcześniej mięso.
  • Sos: w rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i chwilę zasmażam. Następnie powoli dodaję śmietanę doprowadzając do wrzenia. Sos powinien lekko zgęstnieć.
  • Po zdjęciu z ognia, dodaję ser, doprawiam solą, pieprzem i gałką i dokładnie mieszam.
  • Odcedzony makaron, brokuły i kurczaka zalewam przygotowanym sosem i gotuję jeszcze około 2 minut.
  • Makaron podaję w głębokich półmiskach. Smacznego!
10:52, milka1204
Link Komentarze (6) »
czwartek, 11 listopada 2010
Tacos z kurczakiem

Dziś mamy Święto Niepodległości, więc myślałam żeby wrzucić jakiś typowy polski przepis. Ale skoro za oknem szaro i zimno, to może jednak zjeść coś, co kojarzy się ze słońcem i ciepłem?

Tak więc dziś na obiad: meksykańskie tacos z kurczakiem :) Robiłam je już kilkakrotnie i za każdym razem smakuje niewiarygodnie dobrze. Oto przepis:

Składniki:

8 tortilli kukurydzianych

Oliwa do smażenia

2 cebule posiekane

Mały słoiczek marynowanych zielonych chili

2 piersi z kurczaka – ugotowane lub usmażone i pokrojone w kostkę

Pęczek natki pietruszki

½ szklanki kwaśnej śmietany

Sól, ser, awokado do dekoracji

 

  • Tortille trzeba podsmażyć na oliwie, aby zmiękły, a następnie uformować z nich kieszonki.
  • Na niedużej ilości oliwy szklimy cebulę, dodajemy chili, mięso z kurczaka i pietruszkę. Mieszamy i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy śmietanę, solimy do smaku.
  • Gotowym nadzieniem wypełniamy tortille, dekorujemy startym serem i awokado.

 

12:19, milka1204
Link Komentarze (2) »
niedziela, 07 listopada 2010
Makaron świderki w sosie pietruszkowym z grzybami

Przepis na to danie znalazłam czytając książkę Sofii Brandon „Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa”. Przepisy są ciekawe, z różnych stron świata. Sama książka natomiast wydała mi się troszkę chaotycznie napisana (chyba, że jest to kwestia tłumaczenia).

Osoby zainteresowane tym i innymi przepisami odsyłam na stronę internetową autorki: http://www.sofiabrandon.com/popolsku/index.html 

A poniżej fragment z książki, który można uznać za zachętę do wypróbowania potrawy:

Mogłabym złożyć hołd nieśmiertelnemu geniuszowi, który pierwszy wpadł na pomysł smażenia czosnku razem z pietruszką w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu. To magiczne zestawienie, znane jako persillade, jest podawane przez Prowansalczyków do ryb i mięs.”

Fragment z książki  ze str. 133.

Składniki:

450 g makaronu pełnoziarnistego świderki

450 g pieczarek grubo pokrojonych

4 ząbki czosnku

½ pęczka natki pietruszki

3 łyżki oliwy

Sól morska i świeżo mielony pieprz 

Na desce do krojenia umieścić czosnek, pietruszkę i ćwiartkę łyżeczki grubej soli na jednej kupce. Posiekać je razem i odstawić na bok.

Makaron ugotować al dente. Podczas gotowania makaronu, na patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać pieczarki, ¼ szklanki wody oraz szczyptę soli i pieprzu. Dobrze zamieszać, przykryć i smażyć 5-7 minut. Po tym czasie dodać mieszankę pietruszkową, wymieszać i wyłączyć palnik. Patelnię zdjąć z ognia, doprawić.

Do ugotowanego i odcedzonego makaronu wlać łyżkę oliwy, dodać sos pietruszkowy z pieczarkami i ponownie wymieszać.

Zdjęcie pochodzi ze strony internetowej autorki.

czwartek, 04 listopada 2010
Filety z piersi kurczaka w sosie marsala

Przepis został zaczerpnięty z rewelacyjnej książki „Kulinarna Toskania. Gotujmy razem” (wyd. Olesiejuk). Książka jest pięknie wydana, zdjęcia potraw są niesamowite. Patrząc na fotografie, ma się natychmiast ochotę wypróbować przepis. Warto dodać, że przepisy nie są zbyt skomplikowane.

Składniki:

4 niewielkie filety z piersi kurczaka

Świeżo zmielony pieprz

4 plastry surowej wędzonej szynki

2 łyżki sklarowanego masła

3-4 łyżki wina marsala

2/3 szklanki śmietany, sól

 

Filety z kurczaka posypać solą i pieprzem, a następnie każdy z nich owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką.

Na patelni rozgrzać masło i obsmażać mięso po obu stronach przez 15 minut. Następnie przenieść  na talerz i trzymać w cieple.

Do rondla wlać wino, po chwili wymieszać ze śmietaną i krótko gotować. Wg przepisu mięso doprawić jeszcze solą – ja pominęłam ten etap. Usunąć wykałaczki i przełożyć mięso do sosu. Podgrzewać 2 minuty.

Można podawać z bagietką, z risotto, zieloną sałatą. Pycha!

19:36, milka1204
Link Komentarze (2) »


KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...