RSS
poniedziałek, 01 listopada 2010
Coś na jesienne obiady - placek mięsny z sosem pomidorowym

Składniki:

Ciasto: 1 szklanka mąki, pół łyżeczki soli, 6 łyżek masła, 1 jajko

Farsz: 30-40 dag resztek pieczeni, 1 cebula, 2-3 łyżki masła, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, sól, pieprz, łyżka posiekanej pietruszki (a w oryginale również koperku)

Wierzch: 1 jajko, 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, sól i pieprz 

Farsz: posiekać cebulę i zeszklić ją na maśle. Mięso drobno posiekać (ja ścieram je na grubej tarce), dodać podsmażoną cebulę i wymieszać ze śmietaną i pietruszką. Przyprawić do smaku.

Ciasto: wymieszać mąkę z solą i masłem. Dodać lekko ubite jajko i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie wysmarować formę na tartę masłem i rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Po wyjęciu z lodówki, ciasto wałkować i wyłożyć nim formę formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuć widelcem i rozłożyć nadzienie. Roztrzepać jajko ze śmietaną, przyprawić i polać ciasto. Piec 30-40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Podawać z sosem pomidorowym.

 

Sos pomidorowy do placka robię z: 1 puszki pomidorów, 2 ząbków czosnku, bazyli, oregano, soli, pieprzu i cukru. Do patelni z zimną oliwą wkładam pokrojony w plasterki czosnek.Chwilę go podsmażam, a następnie władam pomidory. Kiedy sos się lekko zagęści, dodeję bazylię, oregano, doprawiam solą, cukrem i pieprzem. Gotowe :)

 Przepis i zdjęcie pochodzi z książki "Kuchnia dla oszczędnych" (wyd. Gazeta Wyborcza i Kuchnia)

12:10, milka1204
Link Komentarze (4) »
niedziela, 31 października 2010
Pierwszy wpis i pierwszy przepis: nadziewane muszle

 

Conghiglie z pomidorami i/lub mięsem mielonym

Książki kucharskie, segregatory, zeszyty zapisane w połowie, wycinki gazet, ulubione strony w Internecie, karteczki - karteluszki... Tyle się nazbierało tych przepisów - wypróbowanych i czekających w kolejce. Postanowiłam zrobić w końcu porządek i założyłam blog. Będę umieszczać te przepisy, które sama już sprawdziłam. W miarę możliwości postaram się napisać skąd wzięłam pomysł na przepis, aby ktoś zainteresowany mógł trafić do źródła.

No więc, do dzieła i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Składniki:

40 dag makaronu conchiglie

Oliwa

Ser żółty

Puszka pomidorów

Cebula, 2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, oregano, bazylia

Ewentualnie mięso mielone

  • Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać pomidory i dusić kilka minut. Doprawić przyprawami. W wersji z mięsem mielonym podsmażyć cebulę, czosnek, mięso i pomidory dodać dopiero wtedy, gdy mięso zbrązowieje.
  • Makaron gotować około 10-12 minut. Odcedzić i polać łyżką oliwy.
  • Muszelki napełnić farszem, posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

Źródło: „Obiady na cały rok. 110 najlepszych przepisów”  oraz modyfikacje własne.

 

19:37, milka1204
Link Komentarze (2) »
1 ... 101 , 102
 


Instagram
KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...