Blog > Komentarze do wpisu
Lato w pełni (tarta z malinami, borówkami i kremem mascarpone)

Lato w pełni. Nie ma co narzekać, że za gorąco, za duszno, nieprzyjemnie. Taka pogoda sprawia tylko, że nadchodząca jesień może nabrać dla nas większej wartości. Dlatego czerpię garściami z tego, co lato ma do zaoferowania: spacery, las, morska bryza, wiatr we włosach, sukienki, piegi na nosie, ale i wychodzenie ze stref komfortu i odnajdywanie spokoju tam, gdzie się go nie spodziewałam.

Zaczynam urlop. Bez konkretnych planów, wyjazdów w dalekie kraje. Spokój i odpoczynek od problemów mam zamiar znaleźć w najprostszych chwilach...

Prosty przepis na tartę: maślane kruche ciasto, słodki krem i świeże, sezonowe owoce. Przyznaję, że krem zrobił na mnie największe smakowe wrażenie i mogłabym go wyjadać łyżeczką, ot tak po prostu i bez dodatków ;)

Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

Spód:

250 g mąki

150 g schłodzonego masła

szczypta soli

3 łyżki cukru

1 jajko

Krem:

250 g mascarpone

250 ml mleka zagęszczonego schłodzonego (z puszki)

2 jajka

świeże maliny i borówki

Przygotowanie:

  • Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smaruję masłem. Mąkę przesiewam do miski, dodaję zimne masło pokrojone w kostkę, sól i cukier. Rozcieram składniki palcami (można mikserem), aż powstaną drobne okruchy ciasta. Dodaję jajko i łączę składniki w kulę. Ciasto przekładam do lodówki na ok. godzinę.
  • Piekarnik nagrzewam do 190 stopni C. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm. Najlepiej robić to na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Ciasto razem z papierem przenoszę do formy, odwracam papierem do góry i wykładam nim dno oraz boki formy, odklejam papier. Odcinam nadmiar ciasta. Wstawiam do lodówki na czas nagrzania piekarnika. (UWAGA: w oryginale z tej ilości ciasta pozostało około 1/3 do wykorzystania innym razem. Można też upiec 2 tarty wykorzystując połowę ilości ciasta. U mnie zużyte zostało praktycznie całe ciasto).
  • Ciasto okrywam folią aluminiową i wysypuję suchą fasolę (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 15 minut, następnie usuwam folię wraz z obciążeniem i piekę przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjmuję z piekarnika i nastawiam go na 180 stopni.
  • W misce miksuję mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym (tylko do połączenia się składników). Delikatnie wylewam na spód (może pozostać część masy) i wstawiam do piekarnika. Piekę przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wyjmuję z piekarnika i od razu układam w miarę gęsto owoce, delikatnie dociskając je do kremu.

niedziela, 22 lipca 2018, milka1204

Polecane wpisy

Komentarze
2018/07/23 17:25:08
Na początku sierpnia spodziewam się gości, więc przepis bardzo, bardzo mi się przyda. Wygląda malowniczo i smakowicie.
Piękne nastroje zatrzymałaś na fotografiach. Życzę Ci udanego, wymarzonego urlopu.
Twoje bransoletki skradły moje serce, cuuuudne są :)
-
2018/07/23 20:01:00
E.ka: ooo, to liczę, że Twoim Gościom ciasto zasmakuje :)
Dziękuję za ciepłe słowa :* Jak zawsze płynie od Ciebie mnóstwo ciepła :)
Pozdrawiam :)


KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...