Blog > Komentarze do wpisu
Leśna manufaktura cz. 1 (próba zrobienia cukru fiołkowego)

Wiosna w pełni.

Morze póki co odstawiłam na dalszy bok. Teraz żyję lasem i tym, co się w nim dzieje. Ostatnio był cudny spacer w okolicach Leśnego Ogrodu Botanicznego w Marszewie z aparatem w ręku, było też kilka przejażdżek rowerowych po Rezerwacie przyrody w Cisowej, a od czasu do czasu wybrałam się pobiegać po lesie. Podziwiam to, co dzieje się z przyrodą, chłonę widoki i zapachy...

Nieśmiało zapragnęłam zachować na dłużej to, co ma do zaoferowania natura. Co prawda daleko mi do Klaudyny Hebdy czy Inez Herbiness (zajrzyjcie do nich na blogi!). Jednak stwierdziłam, że warto choćby próbować. Już kiedyś robiłam miodek majowy, wg przepisu Agnieszki Maciąg (tutaj), a teraz nabrałam apetytu na więcej.

W pierwszej kolejności zabrałam się za fiołki. Nie obyło się bez wpadki, bo zamiast fiołka pachnącego, nazbierałam jego inną odmianę (Viola riviniana), która już nie pachnie tak intensywnie, jak liliowy faworyt (Viola odorata)... Pocieszam się, tym że za rok znajdę tę bardziej pachnącą odmianę. Póki co, wzięłam się za to co mam ;)

Kwiatów uzbierałam niewiele, bo czułam, że pierwszy raz nie gwarantuje sukcesu. Zatem eksperymentalnie, uzbierałam sporą garść fiołków i od nich zaczęłam moje próbne działania. Bazowałam na przepisie Dusi i podaję dokładne ilości, które są na jej blogu.

Składniki:

1 szklanka cukru

pół szklanki kwiatków fiołka

Przygotowanie:

  • Fiołki ucieram w moździerzu z cukrem i zostawiam do wysuszenia. Ważne: najlepiej żeby było jak najmniej łodyżek (najlepiej same płatki), ponieważ ucieranie kwiatów z zielonymi częściami łodyżek może sprawić, że cukier nabierze "trawiastego" posmaku.
  • Suszenie może wspomóc piekarnik (ok. 45 stopni C; należy często sprawdzać stan wysuszenia kwiatów i cukru).
  • Po wysuszeniu, kwiaty i cukier można dodatkowo zmielić w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu. Przechowuje się go w szczelnie zamykanym słoiczku.
  • Cukier fiołkowy można wykorzystać do pieczenia ciasteczek, ciast, napojów. Z pewnością będzie też ciekawą ozdobą cukierniczą.

niedziela, 06 maja 2018, milka1204

Polecane wpisy

Komentarze
2018/05/06 18:25:06
Jak romantycznie to wygląda, wyobrażam sobie jak obłędnie pachnie. Moje ostatnie dni też były intensywne, maszerowałam kilkanaście kilometrów dziennie, ale w miejskiej dżungli:) Po ciszy mojej wsi to było nawet przyjemne. Za bieganie podziwiam :)
-
2018/05/06 21:42:24
E.ka: widziałam Twoje wojaże na FB :) pięknie <3
biegam, ale bez jakiś rekordów, dla siebie ;) ale cieszę się, że coś działam w tym temacie. dziękuję za miłe słowa :D
pozdrowienia ślę :)
-
2018/05/07 12:18:49
polecam zrobić również z lawendą :) Też wychodzi pyszny
-
2018/05/07 13:47:21
Moga byc habry? U nas karczuja lasy dla nowych sklepow wiec zostaja mi tylko przydrozne kawalki lak jako kontakt z natura.
-
2018/05/07 14:01:04
Artdeco1: można spróbować, pewnie ciekawie zabarwi cukier :) Słyszałam też, że lawenda się dobrze sprawdzi.
Straszne co piszesz, o karczowaniu lasów :/
-
2018/05/07 22:39:22
Jak to mniej więcej smakuje?
-
2018/05/08 08:13:33
kacp.dabrowski: słodki jak to cukier, głównie chodzi o zapach i wygląd. Ważne żeby było jak najmniej zielonych części, bo wtedy może smakować trochę ziołowo/trawiasto.
-
2018/05/14 12:52:13
Jestem ciekaw czy taki cukier traci smak/aromat np. podczas pieczenia? Czy jak dodam go do ciasta to będzie na tyle intensywny że będzie go czuć?
-
2018/05/14 13:02:35
trzeba będzie zrobić :)
-
2018/05/14 14:46:03
Fajne chociażby ze względu na wygląd. Praktyczne zastosowanie także kusi.
-
2018/05/15 13:44:47
na pewno spróbuję
-
2018/05/16 13:08:23
No to lecę na poszukiwania fiołków :D
-
2018/05/17 08:50:34
matijas - nie traci :D robiłam kiedyś babeczki z cukru lawendowego i zarówno smak jak i zapach pozostawał :D
-
2018/05/19 08:45:47
Pięknie to wygląda, muszę upiec ciasteczka i sprawdzić jak smakuje .


KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...