Blog > Komentarze do wpisu
Książkowo i kulinarnie ("Trupia Farma. Nowe śledztwa"; babka tymiankowo-cytrynowa)

Bez zbędnych słów, zapraszam Was do lektury wpisu.

Udanej niedzieli :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Książkowo: "Trupia Farma. Nowe śledztwa" Bill Bass, Jon Jefferson

"Trupia Farma. Nowe śledztwa", to kontynuacja poprzedniej książki doktora Billa Bassa, dotycząca Ośrodka Badań Antropologicznych (zwanego również Trupą Farmą) i śledztw z nią powiązanych.

W tej książce czytelnik dowiaduje się, jak powstała Trupia Farma, jak funkcjonowała kiedyś i jak dzięki postępowi działa teraz oraz w jaki sposób jej istnienie pomaga podczas prowadzonych śledztw. Historia ta przepleciona jest szczegółowym opisem nowych śledztw, w których autor brał udział. Często są to sprawy, które mimo upływu lat, pozostały niezamknięte, a zaawansowane technologie pozwalają na nowo zbadać sprawę. Dowiadujemy się, że dzięki postępowi, ciało można zidentyfikować nie tylko np. po uzębieniu czy znakach szczególnych. Obecnie jest to możliwe również dzięki badaniom pozwalającym ustalić rasę, DNA lub skład kości.

 "Mimo wszystko ludzkie serce, podobnie jak ludzki umysł, pozostaje tajemnicze, a czasami również nosi w sobie jakąś tragiczną ukrytą wadę, o czym raz po raz przypomina mi skłonność ludzi do mordowania innych. Moim powołaniem i zaszczytem było pomaganie w rozwiązywaniu zagadek niektórych z tych morderstw oraz - dzięki latom badań prowadzonych przez studentów i wydział na Trupiej Farmie - przygotowanie narzędzi naukowych, które pomagają innym specjalistom w tej dziedzinie. Nigdy nie zamierzałem tworzyć na Trupiej Farmie jakiejś sławnej instytucji: po prostu stawiałem krok za krokiem na drodze do pogłębienia wiedzy, próbując odpowiadać na pytania, które pojawiały się podczas śledztw lub dyskusji na zajęciach."

Podczas lektury przypomniałam sobie seriale, które kiedyś oglądałam: "Kości" i "CSI". Autor twierdzi, że na pewno pomogły one pokazać ludziom, jak ważne jest zachowanie miejsca zbrodni w nienaruszonym stanie i jak dokładne muszą być badania tam przeprowadzone. Podkreśla jednak, że różnice między tym, co widzimy w serialu, a jak to wygląda w rzeczywistości, są dość znaczne. Przede wszystkim w serialu sprawa zostaje zazwyczaj rozwiązana w godzinę, a śledczy bez zadawania pytań wiedzą prawie wszystko. Ewentualnie wykonują telefon i równie szybko uzyskują informację zwrotną. Podobnie z wynikami badań DNA - w zasadzie otrzymują je od ręki. W rzeczywistości trwa to kilka tygodni, bądź miesięcy. Policjanci i prokuratorzy nazywają to "efektem CSI" ;)

Najbardziej zaciekawił mnie rozdział 14: "Leoma Patterson, część 2", który dotyczy "przywracania twarzy zmarłym", a więc rekonstrukcji twarzy. Niesamowicie wzruszyła mnie historia Joanny Hughes, posiadającej tytuł naukowy w dziedzinie sztuki sądowej, która na co dzień zajmuje się odtwarzaniem twarzy nieznanych zmarłych z wykorzystaniem czaszek, gliny oraz dzięki posiadanej wiedzy i artystycznej intuicji. Zarówno historia Joanny, jak i sprawa opisana w tym rozdziale, została w mojej pamięci na długo po przeczytaniu książki.

"Trupia Farma. Nowe śledztwa" to pozycja, która nie jest przerażająca i makabryczna. Jej zadaniem jest w naukowy sposób opisać czytelnikowi, jak działanie owej Trupiej Farmy pomogło identyfikować zmarłych, określać rodzaj śmierci oraz czasem doprowadzać zabójców przed oblicze sprawiedliwości. Polecam.

Za książkę dziękuję Wydawnictwu Znak Literanova.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kulinarnie: babka tymiankowo-cytrynowa

Uwielbiam Nigellę Lawson, jej podejście do gotowania i miłość do dobrego jedzenia. Lubię jej książki kucharskie, ponieważ nie opierają się tylko na podaniu przepisów. Nigella dzieli się w nich również swoimi spostrzeżeniami i opowieściami.

Przepis na babkę tymiankowo-cytrynową pochodzi z książki "Po prostu Nigella", o której pisałam już wcześniej (klik). Ciasto jest pyszne i bardzo aromatyczne. Nie ma się co bać smaku tymianku w babce, gdyż on wcale nie przytłacza, a ciekawie smakowo współgra z cytryną.

Kilka uwag:

  • Nawet gdy ciasto zbrązowieje, trzeba sprawdzić, czy jest dopieczone. Inaczej ciasto będzie trudno wyjąć z formy, a w gorszym wypadku może być nawet niedopieczone po przekrojeniu.
  • Nie co się obawiać, że ciasta jest za dużo w foremce. Podczas pieczenia wyrasta, ale potem lekko osiada w foremce.
  • Do upieczenia babki można wykorzystać formę do babek o pojemności 2,5 litra lub kwadratową o boku 20 cm i głębokości 5,5 cm.
  • Zamiast maślanki można wykorzystać płynny jogurt naturalny.
  • Babkę przechowuję w hermetycznym pojemniku, do 5 dni. Można ją również zamrozić (bez lukru) i przechowywać do 3 miesięcy. Gdy ostygnie, owija się ją podwójną warstwą folii plastikowej i pojedynczą folii aluminiowej. Aby rozmrozić ciasto, rozwija się folię, przekłada na metalową kratkę na 5 godzin w temp. pokojowej.

Składniki:

450 g mąki pszennej

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g miękkiego niesolonego masła

2 cytryny

mały pęczek świeżego tymianku

250 g drobnego cukru

3 duże jajka

250 ml maślanki

120 g cukru pudru

olej do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

  • Formę dokładnie smaruję olejem. Kładę ją do góry dnem na kawałku papieru do pieczenia i odstawiam na czas przygotowania ciasta.
  • Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i mieszam wszystko razem.
  • Do misy miksera wkładam masło, ścieram i dodaję do niego skórkę z obu cytryn i miksuję aż uzyskam konsystencję gładkiego kremu.
  • Odrywam listki tymianku, odmierzam 4 łyżki, dodaję do masła wraz z cukrem i miksuję, aż będzie puszyste.
  • Miksując, wbijam do masy po jednym jajku, a następnie zmniejszam prędkość miksowania i dodaję 1/3 suchych składników oraz 1/3 maślanki. Powtarzam te czynności, aż zużyję całą mąkę i maślankę.
  • Na koniec dodaję sok z 1 cytryny i mieszam łyżką ciasto i przekładam do przygotowanej formy.
  • Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piekę 1 godzinę i 15 minut. Jednak po godzinie należy sprawdzać czy ciasto jest już gotowe. Jeśli patyczek wbity w ciasto będzie suchy, wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam je na ok. 15 minut. Potem ostrożnie wyjmuję ciasto z formy. Jeśli forma będzie dobrze natłuszczona, a ciasto dobrze wypieczone, to wyjęcie nie powinno stanowić problemu.
  • Gdy babka ostygnie, zabieram się za lukrowanie: przesiewam cukier puder do miski i ucieram z sokiem z drugiej cytryny, dodając tyle soku, by lukier spłynął po cieście (ok. 2 - 3 łyżek), ale był też na tyle gęsty, by listki tymianku, którymi posypuję babkę, przylgnęły do niego.

niedziela, 18 marca 2018, milka1204

Polecane wpisy

Komentarze
2018/03/18 18:51:06
Mam nadzieję, że to idealny smak na Wielkanoc. Szukałam jakiegoś ciekawego przepisu na babę wielkanocną i mam :) Aromat tymianku lubię, więc się nie boję :) Serdeczności ślę...Wiosna coś się spóźnia, tęsknię za ciepłem i słońcem :)
-
2018/03/18 21:30:29
E.ka: mam nadzieję, że propozycja "babkowa" Ci zasmakuje ;) Ja uwielbiam takie nieoczywiste połączenia. Kiedyś robiłam ciasto grejpfrutowe z rozmarynem. Jest bardzo specyficzne, ale ciekawe smakowo (przepis też na blogu).
Też tęsknię za wiosną! Mam dość czapek, rękawic i grubych szali :(
Pozdrawiam ciepło :)
-
2018/03/19 14:40:39
No ta babka jak nic wpasuje się idealnie w nadchodzące święta. Dzieciaki się ucieszą :)
-
2018/03/19 20:51:31
Babka z prawdziwego zdarzenia :)
-
2018/03/19 20:58:14
Ervisha: dziękuję :)
-
2018/03/20 15:14:53
Ta książka mnie zaciekawiła. Wrzucam na checklistę :)
-
2018/03/23 19:34:03
Chciałam jeszcze zapytać o Muminki bo wiem, że je lubisz. Ta miłość zrodziła się w dzieciństwie? Którą część uważasz za najlepszą? :)
-
2018/03/23 20:44:15
Ervisha: Muminki są ze mną od czasów dzieciństwa. Jednak dopiero od paru lat widzę je oczami dorosłej osoby.
Moje ulubione to "Dolina Muminków w listopadzie" i "Lato Muminków" :)
-
2018/03/25 19:10:45
Dziękuję za przepis, szukałam czegoś, co nie będzie zawierało jakiś wyszukanych składników. Fajnie, że uwzględniłaś też osoby, które nie mają formy do babki :) Chyba skuszę się i sama wyczaruję takie ciasto :D Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!
-
2018/03/25 21:11:00
Smalldot: Mam nadzieję, że się skusisz i zachwycisz bliskich na Święta właśnie taką babką :)
-
2018/03/26 22:16:27
Ale pysznie wygląda, aż nabrałam smaka na nią!
Zapraszam do mnie, dopiero zaczynam :)
-
2018/03/28 01:45:57
Książkę znam, jest naprawdę dobra.
-
2018/04/01 19:06:28
Bardzo pyszne sam robiłem!
-
2018/04/25 09:10:29
Wygląd obłędnie :O


KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...