Blog > Komentarze do wpisu
Styczniowe lektury i gotowanie gulaszu z kaczki i wędzonej kiełbaski

Styczniowe wdepnięcie w Nowy Rok okazało się bardzo nieprzyjemne; z wielu względów, o których, gdy tylko zaczynam myśleć, zaczynam czuć ścisk w żołądku. Może po prostu nie potrafię skupić się na tym, co dobrego mi się przydarza i dostrzegam jedynie problemy? Może.

Nowy Rok z pewnością przyniósł coś dobrego do poczytania. Takim "dobrem" jest z pewnością magazyn "Pismo", które pokochałam za samą okładkę. Jakoś tak na pierwszy rzut oka skojarzyła mi się z "The New Yorker" (i w nawiązaniu do tej myśli, warto przeczytać wstępniaka redaktora naczelnego). Na razie mam za sobą przeczytane opowiadanie Ignacego Karpowicza oraz wywiad z Haliną Bortnowską o dziennikarstwie. Jest naprawdę dobrze, a może być lepiej, bo w spisie treści przewija się Sylwia Chutnik, Marta Frej i Filip Springer.

Książkowo zaś zaczytuję się w "Jak zawsze" Zygmunta Miłoszewskiego. Powieść, w której autor przedstawia wizję alternatywnej rzeczywistości, w której muszą odnaleźć się nie tylko jego główni bohaterowie, ale i cały naród. Książka wciąga i mam nadzieję że tak będzie do ostatniej strony...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kulinarnie: gulasz z kaczki i wędzonej kiełbasy z pieczarkami

Przeglądając stare gazety kulinarne, natrafiłam na przepis na gulasz z kaczki i wędzonej kiełbasy. Wczytałam się w jego treść i stwierdziłam, że chętnie go przygotuję. Co prawda wprowadziłam trochę zmian, bo nie wszystko mi smakowo odpowiadało, ale efekt końcowy bardzo mnie zaskoczył. Takiego gulaszu nie jadłam już naprawdę dawno... Zapach rozchodzący się po kuchni niesamowicie kusił, a potem reszty dokonał już smak potrawy. Idealny obiad na styczniowe chłodne dni.

Bazowałam na przepisie z gazety "Palce lizać".

Składniki:

2 piersi kaczki ze skórą

łyżeczka smalcu

1/4 szklanki oleju

1/2 szklanki mąki

1 średnia cebula, posiekana w piórka

500 g pieczarek; pokrojonych w ósemki i podsmażonych na złoto

2 ząbki czosnku, posiekane

ok. 200-300 ml ciemnego piwa

3 szklanki bulionu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 liść laurowy

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

szczypta ostrej papryki

300 g wędzonej kiełbasy

łyżka koncentratu pomidorowego

natka pietruszki do posypania gotowej potrawy

Przygotowanie:

  • W dużym garnku podgrzewam łyżeczkę smalcu i wkładam umyte i osuszone piersi kaczki (skórą do dołu). Smażę ok. 7 minut na średnim ogniu, odwracam i smażę kolejne 7 minut. Wyjmuję mięso z garnka i odkładam na bok.
  • Do tego samego garnka wlewam olej i wsypuję mąkę. Podgrzewam i mieszam do czasu aż uzyskam jednolitą zasmażkę. Do niej dodaję cebulę, czosnek i pieczarki. Podsmażam ok 4 minuty, cały czas mieszając całość.
  • Wlewam piwo i bulion. Dodaję sól, tymianek, liść laurowy, paprykę ostrą, pieprz, koncentrat i kiełbaskę pokrojoną w plasterki. Mieszam dokładnie całość, doprowadzam do wrzenia i zmniejszam ogień. Wkładam kacze piersi i gotuję pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
  • Po tym czasie wyjmuję kacze piersi, zdejmuję skórę, a mięso rozdrabniam widelcem i wrzucam ponownie do gulaszu.
  • Gulasz przed podaniem posypuję natką pietruszki. Najlepiej smakuje z kaszą lub makaronem.

niedziela, 07 stycznia 2018, milka1204

Polecane wpisy

Komentarze
2018/01/09 11:48:53
świetne
-
2018/01/09 19:56:04
Nie znam "Pisma", ale się poznam. Muszę tylko do miasta pojechać, bo niestety mój ulubiony kiosk już nie działa, pani przeszła na emeryturę i nikt nie chciał jej zastąpić.
Pomysł na kaczkę może wykorzystam, bo nigdy nie miałam pomysłu na danie z kaczego mięsa, oprócz oczywiście upieczenia tak po prostu :)
Dobrych myśli życzę...i słońca w duszy jak najwięcej.
-
2018/01/09 21:20:28
E.ka: gulasz jest fajnym pomysłem na kacze mięso ;) lubię też rosół na jego bazie, wydaje mi się intensywniejszy w smaku, taki konkretniejszy.
Szkoda takich kiosków, w których znajome nam panie/panowie odkładały/li dla nas ulubione gazety.... albo zwyczajnie poświęcili chwilę czasu na zwykłą rozmowę.
Dziękuję za ciepłe słowa, pozdrawiam :)
-
2018/01/10 12:05:08
pasuje mi :D
-
2018/01/10 23:05:11
Mmm kaczka wygląda świetnie, bardzo soczyście:) Najlepszego!
-
2018/01/11 22:29:57
cudo :D
-
2018/01/11 23:38:49
No to mam obiad na sobotę:)
-
Gość: Raincloud, 89.230.64.*
2018/01/14 17:31:45
A mnie Pismo bardzo rozczarowało... Chociaż "Dzień, w którym nie pogłaskałam kota" i esej o dochodzie gwarantowanym- na plus.
-
2018/01/14 21:02:48
Raincloud: dasz szansę i kupisz kolejny numer, czy raczej już nie?
-
Gość: Raincloud, 89.230.64.*
2018/01/15 07:29:34
Przejrzę spis treści, ale pewnie raczej nie... Jestem wybredna co do czasopism; jakoś nie trafiłam jeszcze na takie, które by mi odpowiadało na tyle, by np. zaprenumerować. Nawet Przekrój "odpadł" po kilku numerach.
-
2018/01/15 07:39:21
Raincloud: z "Przekrojem" miałam podobnie... ostatnie pismo jakie prenumerowałam to Kukbuk.
-
2018/03/05 14:32:03
Mmm gulasz wygląda kosmicznie!


KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...