Blog > Komentarze do wpisu
Książkowo i kulinarnie ("Dziedzictwo"; polędwiczka w sosie ze szparagami)



Bez zbędnych słów. Lepiej bowiem skupić się na tym co dobre, co mnie mile zaskoczyło i zachwyciło zarazem. Książkowo: niesamowita powieść, która jak dla mnie mogłaby się jeszcze nie kończyć - "Dziedzictwo" autorstwa Ann Patchett. Niesamowita i bardzo wciągająca. Dawno nie czytałam tak dobrej powieści. Kulinarnie zaś: rozbudzona na nowo miłość do szparagów, dzięki pysznemu daniu właśnie z ich dodatkiem. Zielone szparagi utytłane w smacznym sosie z dodatkiem gotowanego mięsa, kruchego i przepełnionego smakiem (bez wstępnego obsmażania). Pycha, podwójna zresztą.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Książkowo: "Dziedzictwo" Ann Patchett

„Dziedzictwo” to książka, która już na samym początku przyciągnęła mnie okładką, piękną w swojej prostocie: na białym tle jest namalowanych kilka pomarańczy zaakcentowanych zielenią listków wokół. Owoce pojawiają się nie tylko na okładce, przewijają się także w trakcie czytania powieści.  Jednak nie tylko okładka zachwyca, treść również. Coś jest w tej książce, co sprawiło, że nie mogłam się od niej oderwać, mimo iż nie ma tam szybkich zwrotów akcji.

Książka zaczyna w dniu przyjęcia z okazji chrzcin małej Franny. Na uroczystości pojawia się nieproszony gość z butelką ginu w prezencie… Mieszanka owego ginu, soku z pomarańczy i samej obecności gościa to czynniki, które doprowadziły do pewnego pocałunku, a ten z kolei stał się przyczyną początku końca istnienia dwóch rodzin. Keatingowie i Cousinowie: czworo dorosłych i sześcioro dzieci, tzw. rodzina patchworkowa. Ich los, chcąc nie chcąc,  został połączony ze sobą na zawsze. Przestrzeń ok. 50 lat na prawie 400 stronach: zdrada, przyjaźń, rodzina, małżeństwo, szczęście i smutek, codzienność i  problemy jakie niesie życie. Wszystko to napisane w niebanalnym stylu.

Autorka w ciekawy sposób przedstawia historię tych dwóch rodzin. Nie ma tutaj chronologii zdarzeń, więc czasem dopiero po przeczytaniu kilkunastu zdań rozdziału, można się było zorientować, na jakim etapie ich życia jesteśmy. Historię zaś poznajemy w sposób cząstkowy, nie jest tak, że coś jest opowiedziane w trakcie jednego rozdziału od początku do końca. Pisarka zmusza nas do myślenia i łączenia faktów. Poznajemy punkt widzenia prawie każdego z bohaterów, dzięki czemu łatwiej wyrobić sobie o nich opinię. Z pewnością bardziej obiektywną, bo nikt nie jest całkowicie dobry bądź zły, każdemu z nich zdarzają się wzloty i upadki, podejmują decyzje, które nie do końca okazują się pozytywne w swoich skutkach.

Jednym z ciekawszych wątków jest ten, w którym w życiu Franny pojawia się pisarz Leo Posen. Podczas trwania ich burzliwego związku, powstaje powieść „Dziedzictwo”, której fundamentem były opowieści Franny o jej rodzinie.

„Dziedzictwo” to jedna z ciekawszych książek, jakie udało mi się w tym roku przeczytać. Urzekło mnie w niej niemal wszystko, a losy bohaterów wciąż przewijają się w mojej głowie. Zdecydowanie warto po nią sięgnąć i samemu ocenić.

Za książkę dziękuję Wydawnictwu Znak Literanova.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kulinarnie: polędwiczka w sosie ze szparagami

Pyszny pomysł na konkretny obiad. Jest mięso - u mnie polędwiczka wieprzowa (w oryginalnym przepisie schab) i boczek, są warzywa i to sezonowe, a oprawa z sosu śmietanowego wcale nie jest ciężka. Z dodatkiem ryżu bądź młodych ziemniaków, całość komponuje się naprawdę smacznie.

Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

500 g polędwiczki wieprzowej

2 łyżki oleju

1 cebula

3 plasterki wędzonego boczku

400 ml bulionu

pół łyżeczki kurkumy

1 łyżka sosu sojowego

1 pęczek zielonych szparagów

1 łyżka posiekanego koperku

1/3 szklanki śmietanki 30%

po ok. 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • W szerokim garnku na oleju podsmażam pokrojone w kosteczkę cebulę i boczek. Wlewam bulion, dodaję kurkumę, sos sojowy i zagotowuję.
  • Polędwiczkę kroję na ok. 1 cm plasterki i wkładam w gotujący się bulion. Po zagotowaniu garnek przykrywam, zmniejszam ogień i gotuję przez ok. godzinę aż mięso będzie kruche.
  • Odłamuję grube i zdrewniałe końce szparagów. Resztę łodyg płukam i kroję na plasterki, zachowując w całości główki.
  • Szparagi wrzucam do garnka z mięsem i zanurzam je w wywarze. Gotuję przez ok. 2 minuty, następnie wlewam śmietankę i dodaję posiekany koperek, zagotowuję.
  • Aby zagęścić sos należy dodać do garnka przez sitko obydwie mąki (na początek po pół łyżeczki każdej), zagotować. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki.
wtorek, 04 lipca 2017, milka1204

Polecane wpisy

Komentarze
2017/07/08 19:12:40
Widzę, zę lubi Pani Muminki :)
-
2017/07/08 22:02:00
Zdecydowanie bardzo je lubię ;)
-
2017/07/10 16:59:03
ciebie książka przyciągnęla okładką, a mnie w sumie nie rusza
-
2017/07/11 19:15:27
dobra książka !


Instagram
KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...