Blog > Komentarze do wpisu
Jest jak jest (wiosenna sałatka z kaszą jaglaną ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą)

Ostatnio przeczytałam mądre słowa na Instagramie u Blimsien: "Często jest tak, że złościmy się na chorobę, irytujemy się. A ona ma coś ważnego do powiedzenia. Bardzo nie lubię sformułowania "walka z chorobą" bo ja nie chcę walczyć. Wierzę, że wszystko co mi się przydarza jest dla mnie, a nie za karę. Nawet jeśli ten prezent jest na maksa niewygodny, przyjmuję go i zrobię z niego coś dobrego." Staram się też tak podejść do tego, co mi się przytrafiło. Swoje zazwyczaj negatywne myślenie na tematy ogólne (nie tylko związane ze zdrowiem), staram się teraz ukierunkowywać na pozytywną stronę. Nie jest łatwo się nie smucić, nie poddawać, nie marudzić. Jednak chcę spróbować przyjąć ten "niewygodny prezent" od losu, jako coś, co pozwoli mi odmienić poniekąd moje życie.

Staram się wrócić do swoich "lepszych" nawyków żywieniowych, odkryłam też niedawno rewelacyjną stronę Sutrę Serca, wracam do praktykowania jogi, czytam dobrą i wartościową literaturę dotyczącą holistycznego podejścia do zdrowia i życia. Pewne sprawy nadal idą mi słabo, często zdarza się pochlipać, posmutać, ulegam też kaprysom związanym z jedzeniem czegoś, co mi nie służy. Jednak wiem, że wszystko się ułoży, że warto powalczyć o siebie.

Wiosną nachodzi mnie ochota na robienie sałatek. Warzywniaki kuszą zielonym kolorem i aż chce się coś zrobić w kuchni z tych skarbów, które owe warzywniaki mają do zaoferowania. Tym razem padło na sałatkę, która tak naprawdę nie musi być tylko sałatką, ale równie dobrze, może być skonsumowana na ciepło, jako najzwyklejszy posiłek. Zależy wyłącznie od nas, czy chcemy owe danie zjeść na ciepło, czy na zimno, w formie sałatki. Wybrałam sałatkową postać. Jest smaczna, syci, od czasu do czasu chrupnie - jak dla mnie idealna. Spróbujcie, póki jeszcze można dostać szparagi.

Przepis znalazłam tutaj. Troszku tam pozmieniałam po swojemu, a tak poza tym, od razu zrobiłam ją z podwójnej ilości składników.

Składniki:

1 szklanka (200 g) kaszy jaglanej

600 ml wody lub bulionu

ok 14 zielonych szparagów

8 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka

4 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami lub oliwy

4 łyżki posiekanego szczypiorku

6 łyżek posiekanej mięty

40-50 g pestek dyni (ewentualnie słonecznika lub pinii)

4 łyżeczki soku z cytryny

sól i pieprz

ser typu feta  - pokrojony w kosteczki; ilość wg uznania



Przygotowanie:

  • Do garnka wsypuję kaszę i prażę ją przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wlewam wodę lub bulion. Doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodaję 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Przykrywam i gotuję pod przykryciem przez ok 15 minut lub do miękkości kaszy (u mnie trochę dłużej).
  • Na 5 minut przed końcem gotowania dodaje szparagi (wcześniej należy je opłukać, odłamać twarde jasne końce, łodyżki pokroić na 3 cm kawałki). Mieszam kaszę ze szparagami, przykrywam garnek i gotuję wszystko przez ostatnie 5 minut.
  • Po ugotowaniu wykładam kaszę do miski i mieszam widelcem.
  • Do kaszy dodaję resztę składników: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, miętę, lekko zrumienione na patelni pestki dyni, wszystko skrapiam sokiem z cytryny i resztą oleju lub oliwy, doprawiam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, mieszam i posypuję fetą. Można dodać więcej aromatycznej oliwy.

niedziela, 14 maja 2017, milka1204

Polecane wpisy

Komentarze
2017/05/15 09:59:30
pyszna sałatka :)
-
2017/05/18 12:06:34
Sałatka wygląda pysznie, aczkolwiek chyba nie dam się namówić na szparagi :/
-
2017/05/23 11:23:49
świetna sałatka
-
2017/05/24 10:11:14
smaczna sałatka <3
-
2017/05/26 08:12:54
Pyszna sałatka!
-
2017/06/08 09:34:59
Wygląda smacznie ! Na pewno zrobię to cudo !:)
-
2017/06/08 09:48:45
Creativehome: dziękuję :) a sałatkę polecam, póki jeszcze można dostać szparagi ;)


Instagram
KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...