Blog > Komentarze do wpisu
Książkowo i kulinarnie ("W kręgu księżniczki"; podwójne brownie z sosem butterscotch)

Dzisiejszy wpis nie odbiega zbytnio od poprzednich. A zatem, znów kilka słów na temat przeczytanej przeze mnie książki oraz przepis, który przetestowałam i którym chętnie się z Wami podzielę. Miłej lektury :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Książkowo: "W kręgu księżniczki" Jean Sasson

Z twórczością Jean Sasson miałam styczność  już wcześniej („Wybór Jasminy” – pisałam o niej tutaj). Sięgając zatem po kolejną książkę pisarki, „W kręgu księżniczki”, spodziewałam się równie dobrej literatury. Zwłaszcza, że książka opisywana była, jako prawdziwa opowieść o saudyjskiej księżniczce Sułtanie, która „odważyła się wyłamać drzwi złotej klatki”.

Księżniczka Sułtana ma właściwie wszystko co potrzebne, by być szczęśliwą: męża, którego kocha z wzajemnością, dzieci, dobre zdrowie, życie w luksusie, możliwość wypadów na zakupy do metropolii całego świata oraz wszystko czego sobie tylko zażyczy. Bajka, prawda?  Tak naprawdę jednak, życie Sułtany przypomina los ptaka zamkniętego w złotej klatce. Jako osoba, a w zasadzie jako kobieta, nie ma zbyt wiele do powiedzenia. Pojęcie słowa wolność lub wolny wybór, pozostają w sferze jej niedoścignionych pragnień. Księżniczka musi być podporządkowana mężowi i jego woli oraz prawu szariatu.

Owszem, inne kobiety mają znacznie gorzej niż Sułtana. Mężowie traktują często swoje żony jak służące lub niewolnice seksualne, do tego często je maltretują fizycznie i psychicznie. Właśnie ten gorszy los kobiet Sułtana zaczyna coraz bardziej dostrzegać i mocno przeżywać. To co słyszy w opowieściach spotykanych na swojej drodze kobiet, dopełnia tym, co sama widzi w swoim najbliższym otoczeniu (córka zmuszona przez ojca do małżeństwa z jego przyjacielem, dużo starszym i przerażającym człowiekiem; młodziutka służąca brutalnie zgwałcona przez młodych mężczyzn; prywatny harem z kobietami, które przetrzymywane są tam wbrew swojej woli, ale (co jest przerażające!) zostały tam sprzedane przez swoją rodzinę). Księżniczka wielokrotnie stara się pomóc, ale nie przynosi to zbyt wielu efektów. Blokowana przez wszechmogących mężczyzn, często przegrywa swoje „walki”.  Nie chce jednak ustawać w swoich działaniach, robiąc co może. Tworzy z innymi kobietami tzw. krąg księżniczki, aby wraz z bliskimi jej kobietami, nieść  pomoc innym kobietom.

Książka napisana jest prostym językiem i mimo poruszanych w niej trudnych tematów, czyta się ją bardzo szybko.  Osobiście, czuję jednak niedosyt  tego, że sam wątek próby „wyrwania się ze złotej klatki” jest poruszony na samym końcu, w bardzo marginalnym zakresie, bez wchodzenia w szczegóły. Ciekawi mnie, co było dalej, czy Sułtanie udało się uczynić coś więcej, czy może jednak krąg księżniczki był jedynie krótkim epizodem w jej życiu.

Za książkę dziękuję Wydawnictwu Znak Literanova.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kulinarnie: podwójnie czekoladowe brownie z sosem butterscotch

Brownie, które jest gęste, wilgotne, słodkie, ale z wyczuwalną nutką słonego smaku, to dla mnie brownie idealne. Nie jest do tego zbyt skomplikowane, jeśli chodzi o przygotowanie, a więc kolejny plus. Zdecydowanie wpisuje się w kanon przepisów, do których będę wracać. Przepis zaś znalazłam w książce "What Katie Ate. Weekend Katie", autorstwa Katie Quinn Davies.

Składniki:

110 g masła, roztopionego i nieco schłodzonego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki cukru pudru

3 jajka

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki kakao w proszku

2 łyżki mleka

100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

250 g wiśni ze słoika, dobrze odsączonych, bez pestek

cukier puder do posypania

Słony sos butterscotch:

2/3 szklanki brązowego cukru

1 szklanka śmietany kremówki

75 g masła pokrojonego w kostkę

1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C z termoobiegiem. Formę o wymiarach 28 cm x 18 cm x 3 cm wykładam papierem do pieczenia.
  • Sos: umieszczam wszystkie składniki w rondelku i doprowadzam do wrzenia, często mieszając. Zmniejszam moc palnika i gotuję sos przez 15-20 minut, aż zgęstnieje i stanie się gładki. Odstawiam do ostygnięcia.
  • Do miski wlewam roztopione masło i ekstrakt waniliowy, dodaję cukier puder, wbijam jajka i mieszam. Do masy przesiewam mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Mieszam drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
  • Do ciasta dodaję mleko, mieszam i dodaje czekoladę i wiśnie. Delikatnie mieszam całość.
  • Połowę ciasta przekładam do formy i wygładzam wierzch. Nakładam sos i przykrywam resztą ciasta. Sos podczas nakładania wtopi się nieco w ciasto, może też powylewać się na boki. Nie ma się co tym przejmować, ale starać się jak najlepiej rozłożyć sos.
  • Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 35-40 minut (u mnie ok. 10 minut dłużej). Ważne, żeby ciasto było dobrze upieczone w środku, a z wierzchu lekko popękane.
  • Po wyjęciu z piekarnika pozostawiam ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i kroję na kwadratowe porcje.
środa, 05 kwietnia 2017, milka1204

Polecane wpisy

Komentarze
2017/04/07 03:02:25
Dosyc dlugo przegladalam ta kulinarna ksiazke, ale jak dotad jeszcze zadnego przepisu nie wykorzystalam :)
-
2017/04/19 12:33:00
książka bardzo mi się podobała
-
2017/04/19 13:12:24
ciasto musi być pyszne
-
2017/04/22 16:04:43
Artdeco1: to jak na razie jedyny przepis, który zrobiłam z tej książki. Jest na tyle trafiony, że zachęca do wypróbowania kolejnych :)


KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...