Blog > Komentarze do wpisu
Styczniowo (perskie ciasto z chałwą i daktylami)

Nowy Rok zdążył się już rozgościć na dobre. Zaraz za nim przyszła trochę spóźniona zima, z dużą ilością śniegu i z mrozem. Jest całkiem przyjemnie, zwłaszcza kiedy nie trzeba iść do pracy ;) Można się cieszyć taką aurą, spacerować po lesie lub plaży, która ma swój niepowtarzalny urok o tej porze roku.

Nie robię listy postanowień noworocznych, staram się nie planować, nie tworzyć wizji czegokolwiek, nie zamartwiać się na siłę. Chcę skupiać się na dniu codziennym, na danej chwili, bo tak naprawdę nie wiem, co przyniesie jutro. Problemy i tak zawsze będą i trzeba będzie im stawiać czoła. Wierzę, że dam radę, że wszystko się wreszcie ułoży tak jak powinno.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Dziś przepis na dość niezwykłe, perskie ciasto z chałwą i daktylami, w którym nie ma ani grama mąki. Jest za to dużo bakalii, chałwy i przeplatających się cudnie aromatów. Słodkie i ciężkie, w sam raz do mocnej kawy lub herbaty. Słodycz ciasta idealnie przełamuje kwaskowaty dodatek pestek granatu. Pyszne i nieco uzależniające - zwłaszcza, gdy mamy świadomość, że o to zjadamy ostatni jego kawałek... 

Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

6 białek (w temperaturze pokojowej)

180 - 200 g drobnego cukru

500 g chałwy pokrojonej w 1 cm kostkę

200 g miękkich, wydrylowanych daktyli, posiekanych na 0,5 cm kawałki

200 g suszonych owoców berberysu (ewentualnie suszonej żurawiny)

125 g mielonych migdałów

50 g posiekanych migdałów

50 g posiekanych pistacji

120 g białej czekolady, posiekanej w 0,5 cm kostkę

1 łyżeczka wody różanej

Polewa:

150 g białej czekolady

80 ml śmietanki kremówki

Wierzch:

suszone płatki róży lub pestki z granatu

posiekane pistacje


Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewam do 160 stopni C. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładam papierem do pieczenia.
  • W dużej misce ubijam białka na średnio sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, dosypuję po 1 łyżce cukru, do uzyskania lśniącej, sztywnej piany.
  • Delikatnie dodaję daktyle, chałwę, berberys (żurawinę), mielone i posiekane migdały, pistacje, wodę różaną i posiekaną czekoladę. Całość bardzo delikatnie mieszam szpatułką.
  • Przekładam masę do formy, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika na 1 godzinę i 10 minut. Po upieczeniu, wyjmuję ciasto i studzę w formie (ważne!).
  • W tym czasie przygotowuję polewę: podgrzewam w rondlu śmietankę z czekoladą. Cały czas mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia jej ze śmietanką. Ciasto rozlewam po wierzchu ciasta. Posypuję pistacjami i płatkami róż lub pestkami granatu.

piątek, 06 stycznia 2017, milka1204

Polecane wpisy

Komentarze
2017/01/06 19:51:42
Cudownego roku 2017 :)
Ciasto wygląda bajecznie :)
-
2017/01/06 21:27:39
Gin86: dziękuję i wzajemnie :)
-
2017/01/06 22:02:54
ciasto wygląda smakowicie, a kalorii ile musi mieć :))
U mnie też zima na całego, ładnie wygląda świat za oknem, ale zimno bardzo.
Też nie robię postanowień, dopiero zamieszkałam w nowym kalendarzu :)
Niech to będzie dla Ciebie szczęśliwy rok!
Pozdrawiam najserdeczniej :)
-
2017/01/06 22:13:13
E.ka: co tam kalorie ;) trzeba sobie czasem pozwolić na rozpieszczanie, choćby takim ciastkiem :)
wszystkiego dobrego Kochana, niech ten rok będzie dla nas łaskawy :)
-
2017/01/07 23:19:08
Wszystkiego najlepszego, u nas dzisiaj I jutro zima, zasypalo nas I nie wychodzimy z domu, nie mam niestety bakali w zapasach, ale wlasnie koncze sliwki w czekoladzie :)
-
2017/01/08 12:37:31
Artdeco1: dziękuję :) całkiem fajna taka zima, bo jeśli nie spacery w śniegu, to zawsze fajnie też zakręcić się w ciepły koc i zostać w domu :) Pozdrawiam ;)
-
2017/01/16 08:37:07
oo pychotka :)
-
2017/01/16 17:45:45
ciasto wygląda pysznie
-
2017/01/23 11:51:56
:)


KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...