Blog > Komentarze do wpisu
Lato (Schab gotowany w sosie z suszonymi pomidorami)

Lato się rozkręciło. Jest ciepło (gorąco!), pięknie świeci słońce, ale i czasem ochłodzi nas burza. Kwiaty na balkonie cieszą zapachem i kolorem, zwłaszcza lawenda, a drzewko oliwkowe wypuściło mnóstwo nowych zielonych listków. Korzystam ile mogę z pogody, ostatnio przysnęłam wieczorem na leżaku, z psiakiem na nogach. Było tak ciepło, a powietrze niesamowicie pięknie pachniało. Trzeba łapać te czerwcowe chwile, bo już się kończą. Szybko, prawda?

"I znowu był czerwiec – łagodne, długie, wolno gasnące wieczory, wieczory które tak wiele obiecują, że cokolwiek się z nimi zrobi, ma się zawsze wrażenie porażki, zmarnowanego czasu. Nie wiadomo, jak najlepiej je przeżyć. Iść przed siebie, albo może zostać w domu i siedzieć przy szeroko otwartym oknie, tak żeby ciepłe powietrze, nasycone dźwiękami lata, weszło do pokoju i zmieszało się z książkami, z ideami, z metaforami, z naszym oddechem.
Ale nie, to także nie jest sposób, to nie jest możliwe. Można ich – tych niekończących się wieczorów – tylko żałować, kiedy już przeminą, kiedy dzień będzie coraz krótszy. Są nieuchwytne”. A. Zagajewski

Schab gotowany w sosie z suszonymi pomidorami, to ostatnimi czasy jeden z moich ulubionych obiadów. Mogę go sobie przygotować dzień wcześniej. Na drugi dzień po powrocie z pracy wystarczy go już tylko podgrzać, ugotować sobie do tego ryż lub ziemniaki i obiad gotowy. Danie jest konkretne w smaku i bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi suszonych pomidorów. Natomiast mięso jest kruche i soczyste i obywa się bez wcześniejszego obsmażania, a dla mnie to jest spory plus.

Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

1/2 łyżki oleju

1 łyżka masła

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/3 szklanki jasnego piwa lub białego wina wytrawnego lub cydru

750 ml wody

3 łyżki sosu sojowego*

700 g schabu bez kości

1 listek laurowy, 1 ziele angielskie

świeżo zmielony pieprz

2 łyżeczki mąki pszennej i 1 łyżeczka ziemniaczanej

8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

70 ml śmietanki kremówki 30%

*Zamiast wody i sosu sojowego można użyć 750 ml bulionu.

Przygotowanie:

  • Schab kroję na 1/2 cm plasterki, odkładam. W garnku na oleju i maśle duszę pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodaję piwo/wino/cydr i gotuję ok. 3 minuty. Zalewam gorącą wodą, dodaję sos sojowy, listek laurowy, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Zagotować.
  • W gotujący się na dużym ogniu wywar wkładam plasterki schabu. Po ponownym zagotowaniu zmniejszam ogień, przykrywam garnek i gotuję mięso przez około 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie 2 - 3 razy je przewracam.
  • Przez sitko, bezpośrednio do potrawy, dodaję obydwie mąki, mieszam i zagotowuję. Dodaję posiekane suszone pomidory, posiekaną natkę oraz kremówkę. Gotuję przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając sos.

wtorek, 28 czerwca 2016, milka1204

Polecane wpisy

Komentarze
2016/06/28 10:38:40
Szybkie i proste danie :) takie jakie lubię :)
-
Gość: zenza, *.centertel.pl
2016/06/30 10:20:24
Pan Zagajewski bardzo prawdziwie opisał piękno i ulotność czerwcowych wieczorów. Tak właśnie odczuwam ten czas. Ale teraz mamy lipiec, teraz już tylko słońce i woda.

Schab z Muminkami? Zawsze, tym bardziej, że mam suszone pomidory, czas i chęci.
A Muminki to... "Lato w dolinie Muminków"? Świetna fotka.

Szumem morza oplatam... :)

-
2016/06/30 11:13:44
Zenza: tak, to "Lato Muminków" :) dziękuję za słowa uznania za fotę :)
A schab nawet bez Muminków smakuje wybornie ;)

Pozdrawiam :)))
-
2016/07/01 09:57:41
Schab w smaku pierwsze klasa, całej rodzinie smakowało :)
-
2016/07/01 21:51:32
czerwiec to moj ulubiony miesiac, jeszcze nie az tak goraco tylko 40C :) bardzo ladny kolaz :)
-
2016/07/06 14:19:38
Świetny przepis :)


KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...