Blog > Komentarze do wpisu
Myślami daleko (Chlebek imbirowy)

Końcówka tygodnia nie była łatwa. Zapadło wiele wyroków i wiele trudnych decyzji było do podjęcia. Najgorsze były te z serii "wyboru mniejszego zła". Pojawiło się coś z przeszłości, co wywołało ciarki, niczym Buka z Muminków za czasów dzieciństwa. Jestem zła, bo ktoś kogo kiedyś uważałam za specjalistę w danej dziedzinie, na dzień dzisiejszy okazał się zwykłym partaczem. I dziś, zamiast iść do przodu, muszę się sporo cofnąć w tył. Załatwić tę sprawę z dalekiej przeszłości, która właśnie wyszła na jaw. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że mój cel muszę odłożyć na bok i nie wiem na jak długo... Nie mam jeszcze konkretnego rozwiązania. Mam kilka propozycji, jak ugryźć temat, ale żadna nie wydaje się satysfakcjonująca. Choćbym chciała małymi krokami ogarnąć cały ten bajzel, to najgorszy jest ten pierwszy kroczek, bo nie wiem, czy będzie on tym właściwym. Trochę błądzę w tym wszystkim... Staram się jednak nie tracić nadziei. Tli się maleńka iskierka, że w końcu, do cholery, musi się jakoś ułożyć. Nawet nie "jakoś", a po prostu dobrze ułożyć.

Mimo smęcenia mojego i tej sączącej się z każdego zdania melancholii, zapraszam poniżej na smaczny przepis, który pomaga ukoić (prawie) każde smutki.

Korzeń imbiru to mój niezbędnik w kuchni, zwłaszcza o tej porze roku. Trafia do zupy dyniowej, do herbaty, do wody z cytryną i miodem oraz do ciast. Jednak nie tylko walory smakowe są jego atutem. Jest on również skutecznym lekarstwem na wiele dolegliwości. Bogactwo substancji o działaniu przeciwwirusowym i przeciwzapalnym, sprawia że jest świetnym remedium na wychłodzenia i przeziębienia. Oleje zawarte w imbirze (geraniole), mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Substancje zawarte w imbirze poprawiają krążenie, działają przeciwobrzękowo oraz zapobiegają powstawaniu skrzepów we krwi. Odpowiednio wcześniej zażyty, pomaga złagodzić bóle migrenowe, a jeśli boli nas ząb, wówczas pomaga żucie plasterka świeżego korzenia. Poza tym, wzmacnia i oczyszcza nerki, poprawia ukrwienie mózgu i łagodzi mdłości. A z ciekawostek (przesądów, legend i wierzeń): korzeń imbiru noszony w kieszeni przyciąga pieniądze, a banknoty posypane sproszkowanym imbirem przyciągają większe nominały. Imbir stosowano też w czarach przyciągających miłość, a jego pobudzające działanie nadało mu sławę afrodyzjaku ;)

Po tym wychwalaniu cudownych właściwości imbiru, nie ma innej opcji, jak przepis z jego potrójną dawką. Chlebek imbirowy ma w sobie imbir świeży, suszony i kandyzowany. Do tego dodatek cukinii, który sprawia, że nawet na następny i jeszcze następny dzień, chlebek pozostaje wciąż lekko wilgotny i miękki. Całość wychodzi niesamowicie smaczna: posypka z cukru trzcinowego tworzy chrupiącą skorupkę, a pod nią mamy miękki, aromatyczny, słodki i lekko pikantny miąższ. Chlebek można jeść z masłem, z twarogiem i miodem, z konfiturą lub po prostu ukroić sobie kawałek i zjeść bez niczego, popijając kawą.

Przepis Agnieszki Maciąg - tutaj. Informacje o imbirze: "Smak świąt" A. Maciąg, "Domowe sposoby leczenia. Leki z natury" M. Marczyk.

Składniki:

180 g startej cukinii

2 jajka

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

¾ szklanki oleju

1 łyżka cukru waniliowego

2 cm kawałek startego korzenia imbiru

1 łyżka drobno pokrojonego imbiru kandyzowanego

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżeczka mielonego zielonego kardamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

na wierzch ciasta: 1 łyżka grubego cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
  • Keksówkę o wymiarach 11x30cm wykładam papierem do pieczenia.
  • Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, nadal ucierając, dodaję stopniowo olej, cukinię i świeży imbir. Mieszam.
  • Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, kardamon, mielony imbir i imbir kandyzowany. Wszystko energicznie i dokładnie mieszam.
  • Przelewam ciasto do formy, wygładzam powierzchnię, a następnie posypuję ją cukrem trzcinowym.
  • Piekę 1 godzinę (lub do czasu, aż włożony w środek patyczek będzie suchy). Po upieczeniu, pozostawiam ciasto w formie na 10-15 minut, a następnie wykładam na kratkę do wystygnięcia.

sobota, 24 października 2015, milka1204

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Szyper, *.play-internet.pl
2015/10/24 18:18:41
Na dalekiej północy wierzono że los jest związany silnie z przenaczeniem a jednocześnie człowiek jest kowalem swego losu na tyle na ile starczy mu sił i woli. Widzę że chwyciłaś swój młot i kujesz na kowadle zdarzeń, to dobrze. Wiem też że życie w ciągłej rozterce nie jest dobre zatem jakakolwiek decyzja to dobra decyzja, bo pozwala zmienić położenie i wierzę że w tym przypadku na dużo lepsze. Życzę bardzo i ślę wsparcie, by było właśnie nie jakoś ale dobrze :)
Imbir jak zauważyłem jest królem na jesienne chłody :) miło się o tym czyta :)
Pozdrawiam i życzę dużo ciepła tej jesieni :)
-
2015/10/24 18:34:29
Szyper: dziękuję za mądre słowa, które niesamowicie dodają otuchy :) Kuję tym swoim młotem swój los, choć nieudolnie dość. Jednak masz rację, każda podjęta decyzja pozwala zmienić położenie.
Naprawdę dziękuję za ciepłe słowa i za wizytę na PG :)
Miłego weekendowania :)
-
Gość: hiems83, *.tkk.pl
2015/10/27 13:30:28
Nowy modem śmiga, więc piszę ;)
Fakt, że przeszłość potrafi nas dopaść w najmniej oczekiwanym momencie! Mam nadzieję, że uda Ci się szybko wybrnąć z tej sytuacji! Gorąco kibicuję!
A o imbirze wiadziałam tylko, że rozgrzewa, stąd resztę czytałam z opuszczoną szczęką... Zdaje się, że wprowadzę go do każdej potrawy i napoju (if you know what i mean ;P)
Chlebek wygląda cudownie i mam nadzieję go zrobić :)
Serdecznie pozdrawiam i życzę zdrówka i dobrego samopoczucia!!!
-
2015/10/27 16:42:45
Hiems83: gratuluję nowego modemu ;)
Imbir to fajna sprawa i warto go dobrze poznać i wprowadzić do swojej kuchni/apteczki/kosmetyczki. Bardzo polecam upieczenie chlebka :)
Ja, póki co, mocno obolała. Zastanawiam się, kiedy wreszcie będę się czuć lepiej ;)
Tobie zaś życzę zdrowia i ślę ciepłe pozdrowienia :)


Instagram
KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...