Blog > Komentarze do wpisu
O tym, co dobre (domowy, pikantny ketchup)

Ktoś  mądry przytoczył mi ostatnio cytat: "Zacznij od robienia tego co konieczne; potem zrób to, co możliwe; nagle odkryjesz, że dokonałeś niemożliwego" (św. Franciszek z Asyżu). Dało mi to bardzo do myślenia. Słowa dotyczyły sprawy istotnej dla mnie, może i najważniejszej w danej chwili mojego życia. Pomyślałam, że w sumie, co mi szkodzi trzymać się tych słów? Zatem walczę ze swoją słabością, jaką jest marudzenie, zwątpienie i martwienie się problemami całego świata. Walka polega na skupianiu się na tym, co tu i teraz. Póki co, załatwiam sprawy wyznaczone w terminarzu, pilnuję dat i wizyt, zestaw szpitalny przygotowany i co ma być, to będzie.

W międzyczasie dbam o swoje zdrowie i o swoją sferę duchową. W kwestii ciała, wczytuję się w "Happy detoks" Kasi Bem. Wiem, że wszystkich rad nie dam rady wdrożyć w swoje życie. Jednak już sporym sukcesem są wprowadzane zmiany w mojej diecie. Staram się ograniczyć słodycze i kawę, jem więcej kaszy (odkryłam niedawno rewelacyjną komosę ryżową), warzyw i owoców, piję więcej wody, koktajli i herbat ziołowych. Dodatkowo do pakietu - pilates i joga.

Włączyłam do diety młody jęczmień. Kupiłam go w formie sproszkowanej i podobno w tej postaci nie traci swoich cennych właściwości (jest odpowiednio spreparowany). Wyczytałam, że: "zawiera jedenaście razy więcej wapnia niż krowie mleko, siedem razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, bogactwo witamin E, B1, B2, B6 oraz B12, pięć razy więcej żelaza niż szpinak oraz spore ilości błonnika. Ma w sobie chlorofil, a tym samym poprawia skład chemiczny krwi. Dodatkowo oczyszcza i odtruwa organizm, poprawia pracę jelit, wzmacnia odporność."*

Jak go jeść? Rano i wieczorem jedną łyżeczkę proszku miesza się w szklance wody, soku lub koktajlu. Można go również dodać do jogurtu lub musli. Osobiście, dodaję go do szklanki soku lub koktajlu, bo wtedy jest smaczniej i łatwiej go wypić ;) Z samą wodą jest średnio smaczny, ale myślę że to kwestia przyzwyczajenia.

Dodatkowo o zaletach młodego jęczmienia, możecie poczytać tutaj.

* Cytat: "Happy detoks" Kasia Bem, str. 75.

Kulinarnie: domowy, pikantny ketchup. Warto go przygotować w zaciszu swojej kuchni. Przepis na ketchup wpadł w moje ręce w dobrym czasie, kiedy to otrzymałam od Rodziców ogromną ilość działkowych pomidorów (różnego gatunku). Słodkie, soczyste i dojrzałe - idealne do przygotowania z nich czegoś smakowitego.

Najgorszy etap, to obieranie pomidorów. Nie wyparzałam ich. Po opłukaniu pod bieżącą wodą, zabrałam się za ich obieranie. Skórka schodziła całkiem gładko, za to sok wyciekający podczas krojenia, był właściwie wszędzie ;) Kolejne etapy przygotowania ketchupu, to tylko dodawanie kolejnych składników, zaglądanie od czasu do czasu do bulgoczącej pulpy i mieszanie, żeby się nic nie przypaliło.

Zapachy, jakie unoszą się podczas gotowania, są niesamowite :) Czuć lato, słodycz pomieszaną z pikantnością i wszystko to, co kojarzy się z latem. Zatem niech będzie tak, że przygotowując ten ketchup, robię przetwory z lata ;)

Przepis znalazłam tutaj.

Składniki na ok. 3 słoiczki:

2 kg pomidorów

2-3 cebule

6 ząbków czosnku

1-2 łyżki cukru

2 łyżki octu winnego

2 goździki

1 suszona papryczka peperoncino

pół łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka suszonego imbiru

5 ziarenek ziela angielskiego

5 ziarenek pieprzu

1 liść laurowy

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka czerwonej pasty curry

Przygotowanie:

  • Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę (można usunąć pestki, ja zostawiłam).
  • Cebulę i czosnek bardzo drobno siekam.
  • W garnku rozgrzewam parę łyżek oleju, wrzucam cebulę i smażę aż się lekko zrumieni. Dodaję czosnek, wkruszam papryczkę  i smażę jeszcze przez chwilę. Dodaję pomidory i gotuję pod przykryciem ok. pół godziny, aż zaczną się rozpadać.
  • Kiedy pomidory ostygną, miksuję je blenderem na gładką pulpę. Dodaję wszystkie przyprawy, z wyjątkiem cukru i octu winnego. Gotuję bez przykrycia kolejne pół godziny, na bardzo małym ogniu.
  • Po ty czasie, dodaję cukier i ocet winny. Gotuję całość do zgęstnienia na bardzo małym ogniu ok. 1-1,5 godziny.
  • Przekładam gotowy ketchup do wyparzonych i suchych słoików i pasteryzuję na sucho w piekarniku ( słoiki ustawiam na blaszce z wyższym bokiem, tak aby się nie stykały. Wkładam je do zimnego piekarnika i ustawiam temperaturę na ok. 100-120 stopni C bez termoobiegu. Kiedy piekarnik osiągnie wskazaną temperaturę, pasteryzuję słoiki od tego momentu ok. 50-60 minut. Po tym czasie, wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki piekarnika i studzę przetwory.

niedziela, 23 sierpnia 2015, milka1204

Polecane wpisy

Komentarze
2015/08/23 20:50:39
Przepis interesujący. Ketchup musi być przepyszny, a najważniejsze, że domowy :-)
-
2015/08/23 21:02:48
Madeline82: dziękuję :) domowe przygotowywanie przetworów ma swój urok :)
-
Gość: Szyper, *.play-internet.pl
2015/08/23 21:19:54
Zgadzam się z filozofią, że najważniejsze to skupić się na obecnych tuteraśnych problemach, bo są w zasięgu starań i można na nie oddziaływać swoim działaniem a wszystko co jest dalej z czasem też podda się woli oddziaływana właśnie poprzez tuteraśność. Trzymam mocno moje kciuki za powodzenie wszelkich etapów planowanych przedsięwzięć i wierzę że rozwinie się to pozytywnie i po myśli. Zdrowe odżywianie to nie tylko moda ale nawet dobry wybór wobec śmieciowego menu ogerowanego wszelkimi możliwymi kanałami i to fajna forma buntu by zjeść przygotować taką potrawę naprzeciw latwiznie z typowych półek większości sklepów. Teraz keczup...bosko się czyta trudny ale jak wspaniały w efekcie przepis :) Oprawa graficzna w ttm colage jak zawsze na bardzo wysokim poziomie :) Pozdrawiam Milko dziekując za kolejną bogatą ucztę dla ducha :)
-
2015/08/23 21:24:45
Szyper: dziękuję za piękny komentarz i dużo ciepłych słów.
Przepis nie jest trudny, tylko wymaga czasu. Jednak warto go poświęcić, by potem cieszyć się tym, co smacznie i zdrowe :)
Pozdrawiam :)
-
2015/08/24 20:49:50
Po pierwsze liczę na to, że wszystkie Twoje plany zrealizujesz tak jak zamierzasz! Również, jak Szyper, trzymam mocno kciuki za powodzenie!
Po drugie, jestem niesamowicie ciekawa tego ketchupu :) Wygląda cudnie, a samo to, że jest domowej roboty sprawia, że mam ogromną chęć takowy zrobić :)
Po trzecie, naprawdę uwielbiam Twoje zdjęcia :) Jestem tego samego zdania co Szyper, że są na bardzo wysokim poziomie!
Gorąco pozdrawiam i ściskam!
-
2015/08/24 21:36:24
Hiems83: dziękuję ogromnie :) bo niesamowicie się to wszystko czyta, naprawdę! Cudowne słowa i ciepłe życzenia - naprawdę jest mi bardzo miło i jeszcze raz dziękuję :)
Pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnego wieczoru :)


Instagram
KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...