Blog > Komentarze do wpisu
Gdańskie migawki i lody chałwowe na upały

To był niesamowity tydzień :) Dużo się działo i sporo wędrowałam. Głównie tam, gdzie po prostu poniosły mnie nogi. Wędrówkom sprzyjała piękna i słoneczna pogoda. Jednym z celów takiej wędrówki był Gdańsk o poranku. Jak dla mnie, nie ma lepszej pory dnia na wizytę na Starym Mieście. Wtedy nie ma jeszcze zbyt wielu turystów, a jarmarkowi wystawcy dopiero rozwijają swoje stoiska...

Robienie zdjęć o poranku, to czysta przyjemność. Piękne światło, długie cienie - nie, nie wiem zbyt wiele o fotografii. Jednak moje pstrykanie aparatem jest próbą podzielenia się tym, co ja sama widziałam i co czułam w danym momencie. Fakt, brak mi dobrego sprzętu, brak dostatecznej wiedzy, ale nie serca. I to ono podpowiada mi, co chcę utrwalić.

Czułam się cudownie, spacerując po uliczkach i uwieczniając na zdjęciach otaczające mnie piękno. Poza tym, znalazł się też czas na śniadanie, tuż nad Motławą. Niby zwykły rogal z makiem, popity kawą z mlekiem... Jednak, wszystko wkoło potęgowało fakt bycia szczęśliwą. Ciężko jest wytłumaczyć coś, co się doświadcza ot tak po prostu...

Poza tym wszystkim, ogromną radość sprawiła mi wizyta w antykwariacie. Jako typowy mól książkowy, nie potrafiłam sobie odmówić wizyty w tak cudownym miejscu :) Potem było już spacerowanie po wąskich uliczkach, zachwycanie się klimatem miejsca i najzwyklejsza radość chwili... Nie można było się oczywiście obejść bez zakupienia kilku drobiazgów, które będą niezapomnianą pamiątką z tej wędrówki :)

Zapraszam Was na gdańskie migawki i na przepis na domowe lody chałwowe :)

Kulinarnie, coś w sam raz na upały: lody chałwowe. Szybkie, smaczne i proste do zrobienia. Do ich przygotowania nie potrzebna jest maszyna do robienia lodów, a także nie używa się jajek. 

Przepisy, z których korzystałam: tutaj i tutaj.

Składniki:

1 szklanka śmietany kremówki

pół szklanki słodkiego mleka skondensowanego

4 łyżki domowej tahiny *

trochę miodu - do smaku

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszam w misce, bądź pojemniku (najlepiej takim z przykrywką). Wstawiam go do zamrażarki i mieszam co godzinę. Gotowe :)

* Domowa tahina - warto zrobić sobie własną, ponieważ ta ze sklepu bywa czasem słodzoną pastą sezamową. Jeśli korzystacie z tahiny ze sklepu, przed zakupem koniecznie sprawdźcie jej skład.

Składniki:

250 g łuskanego sezamu

2 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

  • Rozgrzewam suchą patelnię, wsypuję sezam i prażę go, co jakiś czas mieszając przez około 3 minuty. Kiedy tylko sezam zacznie się złocić i intensywnie pachnieć, zsypuję go z patelni do miseczki i odstawiam na chwilę do przestudzenia. Ważne jest, aby nie prażyć ziaren zbyt długo.
  • Wsypuję ostudzony sezam do naczynia blendera i miksuję go przez 1 - 2 minuty, po czym zdejmuję pokrywę, zeskrobuję sezam ze ścianek i miksuję kolejną minutę, ponownie otwieram pokrywę i zeskrobuję sezam ze ścianek. Sezam zacznie przyklejać się do wnętrza naczynia miksującego tworząc sezamowy i kleisty piach. Należy ponownie zeskrobać go ze ścianek i miksować, powinien zacząć się zmieniać w gęste sezamowe masło. Miksuję dalej i powtarzam skrobanie jeszcze raz lub dwa, po tym czasie tahina powinna być idealnie gładka i kremowa. 
  • Gdyby okazało się, że blender ma mniejszą moc i tahina mimo wszystko nie jest wystarczająco gładka, wtedy należy dodać 1 - 2 łyżki oleju i ponownie krótko zmiksować.
  • Tahinę przelewam do czystego słoika. Można przechowywać ją przez kilka miesięcy.

sobota, 08 sierpnia 2015, milka1204

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Szyper, *.gdynia.mm.pl
2015/08/08 21:34:07
Jakżesz piękne i pełne sierpniowego słońca migawki starego miasta :) Klimat w kiterach i fotografiach jest bardzo pastelowy, sielankowy, czerpiąc z opisanych i fotografowanych obrazów czuć możnwręcz a własną obecność, odbiorcy-czytelnika na uliczkach wśród kamienic, bram i portali, pod wzrokiem rzygaczy i okiennic prastarych domostw, pod porannym słońca działaniem :) i tu przepis na lody, pyszne i ożywcze w upale lata :) Przecudny wpis i nardzo cieszy Milko, gratuluję, udało się Tobie stworzyć portal czasoprzestrzenny za pomocą tegoż wpisu :) Pozdrawiam gorąco :)
-
2015/08/08 21:43:26
Szyper: Ty doskonale rozumiesz, co tam widziały moje oczy :)
Fotografia jest Ci bardzo bliska, masz dużą wiedzę i wiesz dokładnie o co w tym wszystkim chodzi :)
Dziękuję zatem za te miłe słowa, bo są bardzo ważne dla mnie.
Pozdrawiam Cię ciepło :)
-
2015/08/09 19:17:08
Zdjęcia bajeczne! Gdy byłam w Gdańsku, widziałam wszystko oczami turysty ze wsi :) tzn "ooo tu jest pizzeria", "chodźmy na statek wycieczkowy", albo "ale się złaziłam i najadłam, chodźmy do kwatery na popołudniową siestę"... W związku z tym, Twoje zdjęcia otworzyły mi umysł na spojrzenie na Gdańsk z innej perspektywy i z pewnością tak nań będę spoglądać przy kolejnej wizycie :) Za to Ci serdecznie dziękuję!
Co do lodów!!! Jakby była taka opcja to bym zanurzyła łyżeczkę w ekranie tableta :) kooooocham chałwę!!!! A te lody to jej cudowna wersja na lato :))))
Serdecznie pozdrawiam!!!
-
2015/08/09 21:06:19
Hiems83: w takim razie, kiedy tylko będziesz w 3mieście, to daj znać :) wybierzemy się na takie chodzenie sobie to tu, to tam :)
Co do lodów, fajne są :) To moje pierwsze i bardzo udane smakowo eksperymentowanie w tej kwestii :)
Pozdrawiam :)))


KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...