Blog > Komentarze do wpisu
Pieczone pierożki z soczewicą i pieczarkami

Znalazłam kilka moich notesów, które przez lata były bezpiecznym miejscem dla moich zapisków, myśli, w których opisywałam ważne dla mnie zdarzenia, znalezione gdzieś cytaty bądź wiersze. Przeglądam je i czytam niektóre fragmenty... Wracają wspomnienia. Utrwalone na kartkach grubych brulionów, pokazują mnie z minionych czasów. Porównuję, co i czy w ogóle, zmieniło się we mnie i w moim życiu przez te wszystkie lata. Pewne fragmenty wyraźnie ukazują, jak pewne sprawy postrzegałam kiedyś i że często zupełnie inaczej niż postrzegam je dzisiaj... Chwilowo tkwię w przeszłości...

Kulinarnie: obiecany przepis na pieczone pierożki drożdżowe z farszem z soczewicy i pieczarek. Powstały z połączenia przeze mnie dwóch różnych przepisów:

1. Ciasto drożdżowe (źródło) - jeśli chodzi o kształt pierożków, to skorzystałam z rady zamieszczonej na stronie i pierożki zrobiłam na dwa sposoby. Z jednej połowy ciasta ulepiłam pierożki o tradycyjnym kształcie, z drugiej części ciasta zrobiłam roladę, którą pokroiłam na mniejsze porcje.

2. Farsz (źródło)

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej

opakowanie drożdży instant

2 łyżeczki cukru

1 szklanka ciepłej wody

1/2 szklanki oleju

sól (u mnie 1 płaska łyżeczka)

żółtko do smarowania pierogów

Farsz:

200 g czerwonej soczewicy

200 g pieczarek

1 cebula

1 łyżka sosu sojowego

sól, pieprz

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

1 jajko

4-5 łyżek bułki tartej

olej do smażenia

  • Ciasto:drożdże mieszam w misce z mąką, dodaję sól i cukier. W dzbanku mieszam ciepłą wodę i olej, po czym wlewam do miski z suchymi składnikami. Zagniatam elastyczne i gładkie ciasto. Odstawiam je do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Podczas, gdy ciasto rośnie, zabieram się za farsz. Soczewicę płukam na sitku pod bieżącą wodą. Potem gotuję ją w osolonym wrzątku 15-20 minut. Odcedzam i odstawiam do ostygnięcia. Pieczarki i cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju. Przekładam do miski i odstawiam do ostygnięcia. Po przestudzeniu, dodaję soczewicę, sól, pieprz, pieprz cayenne i sos sojowy. Całość mieszam, dodaję jajko, bułkę tatą i dokładnie mieszam całość.
  • Wracam do ciasta: wyrośnięte, rozwałkowuję na grubość ok. 3-5 milimetrów, podsypując mąką. Z połowy ciasta robię wersję klasyczną pierogów: wycinam kółka i nakładam po łyżce farszu, składam na pół i zlepiam brzegi.Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Z drugiej połowy ciasta formuję ciasto w prostokąt, po środku rozkładam farsz i zwijam w roladę. Kroję ciasto w porcje i przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • W obu przypadkach smaruję pierogi żółtkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piekę około 20 minut, aż pierożki się zezłocą.


sobota, 14 grudnia 2013, milka1204

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/14 15:06:33
chętnie by, zjadła takie pierożki. zdecydowanie moje smaki ;)
-
2013/12/14 15:24:56
Jula: polecam :)))
-
2013/12/16 08:06:10
dzięki Tobie soczewica pojawia się w mojej kuchni, wypróbowałam Twój przepis na gulasz, ugotowałam zupę z soczewicy, sama skomponowałam dodatki do bazy, jaką była zielona soczewica, a teraz kolejny przepis na pyszotę zapewne :)
Milko, a może polecisz mi jakieś ciekawe przepisy na coś na ciepło, na świąteczny stół?
-
2013/12/16 21:07:29
E.ka: hm, tak sobie myślę, czym konkretnie byłabyś zainteresowana? Z mniej lub bardziej tradycyjnych potraw, mogę polecić:
1. pszczolkowegotowanie.blox.pl/2012/12/Pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html
2. a tutaj link do łazanek, korzennego pasztetu z grzybów, zrazów z kiszoną kapustą:
pszczolkowegotowanie.blox.pl/2012/12/Lazanki-z-kapusta-i-grzybami-i-inne-przepisy-na.html
3. pszczolkowegotowanie.blox.pl/2013/04/Pieczona-szynka-z-rozmarynem.html
jak coś mi się jeszcze przypomni, to dopiszę ;)


Instagram
KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...