Blog > Komentarze do wpisu
Danie orientalne z soczewicą

Drzewa lipy obwieszone żółtymi kwiatami. Pachną intensywnie, może nawet bardziej niż w zeszłym roku. Idąc do pracy, czuję ich zapach niesiony przez wiatr. Właściwie, jest to mieszanka zapachu morskiej bryzy i złotych kwiatów lipy. Odświeżający i kojący, pozwala przetrwać długie godziny spędzone w pracy.

Sporo ostatnio przemyśleń w mojej głowie. Aż korci, żeby sięgnąć po ołówek i notes. Zapisać, ułożyć, oswoić. Jednak wciąż coś rozprasza, odciąga i myśli niepoukładane dalej sobie tkwią... Może czas urlopu przyniesie chwilę na zatrzymanie się.

Z dobrych rzeczy wartych odnotowania: są ludzie bezinteresowni, pomocni i niesamowicie wyrozumiali. Niedostrzegani wcześniej, odkrywani w chwilach kiedy jest trudno w życiu. Zupełnie od nas różni, a jednak bardzo podobni. Spotkałam takich w przeciągu ostatnich dni...

Teraz już zupełnie kulinarnie. Danie orientalne z soczewicą, to bardzo dobry pomysł na wakacyjny obiad. Oryginalny przepis (tutaj) zakładał, że jest to danie wegetariańskie. Natomiast ja postanowiłam dodać do niego mielone mięso. Oczywiście jest to dodatek wyłącznie opcjonalny. Natomiast samo danie jest niesamowicie aromatyczne i smaczne. 

Składniki (z moimi zmianami):

450 g zielonej fasolki pociętej w 2-3 cm słupki

500 g wieprzowego mięsa mielonego

100 g czerwonej soczewicy

1/2 szklanki ryżu

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki curry

1/3 łyżeczki ostrej papryki

2 średnie pomidory pokrojone w kostkę

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oleju

sól i pieprz do smaku

  • mięso mielone podsmażam na dowolnym rodzaju tłuszczu (olej/smalec). Gdy zacznie tracić różowy kolor, doprawiam je solą i pieprzem. Kiedy będzie gotowe, przekładam je w ciepłe miejsce.
  • cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. W rondlu rozgrzewam olej, wrzucam cebulę z czosnkiem i podsmażam. Dodaję imbir i jeszcze przez chwilę smażę. Wsypuję ostrą paprykę, kurkumę i curry, dokładnie mieszam i smażę 2-3 minuty. Wlewam 1,5 szklanki wody, wsypuję soczewicę i ryż i gotuję całość ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby, dolewam wodę.
  • kiedy soczewica i ryż się gotują, w osobnym garnku gotuję w osolonym wrzątku fasolkę szparagową - ok. 10-15minut.
  • do ugotowanego ryżu i soczewicy dodaję ugotowaną fasolkę, w razie potrzeby dolewam jeszcze trochę wody i gotuję jeszcze 5 minut.
  • do dania dodaję pomidory, usmażone mięso, sól i pieprz do smaku. Gotuję całość 4-5 minut, dodaję sok z cytryny, mieszam i podaję.

poniedziałek, 08 lipca 2013, milka1204

Polecane wpisy



KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...