Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak w śmietanie

Z Siostrą uwielbiałyśmy, kiedy Mamcia przygotowywała na obiad skrzydełka z kurczaka w śmietanowym sosie z dużą ilością marchewki. Jako dodatek, były tłuczone ziemniaki. Wszystko razem podane na głębokich talerzach, żeby sos mógł zalać ziemniaki tworząc (jak to mawiał Tatko) "paćkę". A my z Siostrą uwielbiałyśmy właśnie taką paćkę ;) I zawsze prosiłyśmy o dolewkę sosu i dokładkę ziemniaków. Jak dotąd, nigdy nie zmierzyłam się z tym przepisem. Na razie chcę, aby ten smak potrafiła stworzyć tylko Mamcia.

Tymczasem, znalazłam ciekawy przepis na kurczaka w śmietanie na KS. W oryginale był królik ;) Z pewnością delikatne królicze mięso byłoby świetne, ale u mnie na razie zagościł poczciwy kurczak (zresztą również wskazywany przez Asię z KS, jako dobry zamiennik). Kwestia ziemniaków: idealnie by było, gdyby użyć młodych polskich ziemniaczków. Ja niestety jeszcze bazowałam na starych. Jednak, jeśli to danie tak smacznie wyszło z kurczakiem zamiast królika i ze starych zamiast młodych ziemniaków, to aż ślinka mi cieknie na myśl, jak może smakować to danie wykonane zgodnie z oryginalnym przepisem...

Składniki (z moimi zmianami):

Piersi z kurczaka (ok. 1 kg)

400g marchewki

1/3 cebuli

2 ząbki czosnku

2 łyżki mąki pszennej

200g śmietany 30%

Bulion: 4 szklanki wody; 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy; 1 łyżka masła; 0,5 łyżki oliwy z oliwek; 1 łyżeczka sosu sojowego oraz zioła: koperek, natka pietruszki, 1 łyżeczka suszonego tymianku.

  • piersi z kurczaka płukam i kroję na większe kawałki, wkładam do garnka, dodaję 1 łyżkę soli i zalewam zimną wodą. Mieszam, żeby sól się rozpuściła i odstawiam na kwadrans.
  • marchewki obieram i kroję na plasterki.
  • cebulę i czosnek obieram i ścieram na drobnej tarce.
  • mięso wyjmuję z wody i osuszam. Doprawiam je solą i obtaczam w mące. Rozgrzewam dużą patelnię, dodaję olej i obsmażam kawałki kurczaka (ok. 7 minut z każdej strony).
  • Bulion: do dużego garnka wlewam 3 szklanki wody i zagotowuję. Dodaję kurkumę, masło, oliwę, sos sojowy, 0,5 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu. Dodaję po 3 gałązki natki pietruszki, koperku i tymianek.
  • do gotującego się bulionu wkładam obsmażone kawałki kurczaka. Natomiast na patelnię, na której smażyło się mięso, wkładam czosnek i cebulę oraz łyżkę oleju. Cały czas mieszając, podsmażam wszystko ok. 1 minutę. Wlewam na patelnię pozostałą 1 szklankę wody i kiedy się zagotuje, przelewam do garnka z mięsem.
  • następnie wkładam marchewkę, przykrywam i gotuję ok. 1 godzinę na umiarkowanym ogniu. W międzyczasie gotuję ziemniaki, które podam do mięsa.
  • odlewam kilka łyżek bulionu do miski, wlewam śmietanę cały czas mieszając. Dodaję jeszcze kilka łyżek bulionu i przelewam do garnka z kurczakiem. Delikatnie zagotowuję.
  • jeśli chcemy, aby sos był gęstszy, można go zagęścić za pomocą 1-2 łyżeczek mąki (rozprowadzone w niewielkiej ilości sosu i dodane do reszty sosu).
  • na koniec posypuję potrawę posiekanym koperkiem i podaję z ugotowanymi ziemniakami.

środa, 22 maja 2013, milka1204

Komentarze
2013/05/22 08:29:45
u nas podobnie przygotowywany był kurczak w sosie cytrynowym i też zalewało się ziemniaki, żeby powstała na talerzu paćka :)
ostatnio postanowiłam przypomnieć sobie ten smak. już samo robienie sprawiało niesamowitą przyjemność.
-
2013/05/22 17:55:55
Janiolka: kulinarne wspomnienia smaków mają swój urok :) Pozdrawiam
-
2013/05/24 19:56:33
Jaka szkoda, że nie jem mięsa, bo to co widzę na talerzu jest zniewalające. Chociaż powiem Ci, że nigdy nie lubiłem kurczaka w śmietanie, wolałem tego pieczonego. Dom rodziców, ach tyle kulinarnych wspomnień. Dom rodzinny to miejsce gdzie poznawaliśmy smak życia. Kanapki z tatarem paraliżowały zmysły, a rosół przywracał je do życia.

pozdrawiam bardzo serdecznie :)
-
2013/05/24 22:25:14
Proszalny: ja coraz częściej "łapię się" na tym, że wyszukuję potraw bezmięsnych. Jakoś tak chyba sezonowo preferuję teraz warzywa niż mięso.
Ta potrawa zaś to coś, co przywołało wspomnienia domu...
Rosół... Mój Boże, tylko u mojej Mamci smakuje tak wybornie ;) Tatar - nie mogę się przemóc...
Pozdrawiam :)
-
Gość: Szyper, host-81-190-75-82.gdynia.mm.pl
2013/09/14 17:57:25
Wyszło wyśmienicie. Moich dwóch, małych krytyków doznało kulinarnej radości i jak na krytyków przystało, wydali ocenę... w milczeniu dosłownie wciągnęli całość :) ....to najlepsza od nich ocena... Dziękuję za ten przepis.
-
2013/09/15 08:58:14
Cieszę się, że smakowało :) Takie słowa jest naprawdę miło przeczytać :)
-
2013/11/26 10:28:18
Ten kurczak wygląda bardzo smakowicie :) Zrobię go dzisiaj na obiad ;) Wczoraj słyszałam w telewizji, że lepiej kupować kurczaki z gwarancją jakości QAFP, bo są zdrowsze, zastanawiam się czy to prawda, a Ty jak myślisz? :)



KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...