Blog > Komentarze do wpisu
Bułeczki bazyliowe z fetą

Malutkie, okrągłe bułeczki smakowały cudownie, a ich smaku dopełnił czerwony barszczyk (podobnie, jak w przypadku pierożków z fetą i rozmarynem). Jak dla mnie, to dobry sposób na prosty obiad w środku zabieganego tygodnia.

Przepis znalazłam na blogu Addio Pomidory (klik).

Składniki:
garść świeżych liści bazylii (około 6 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka grubej soli morskiej (użyłam zwykłej)
1 ząbek czosnku (4 g)
160 g mąki tortowej
120 g mąki orkiszowej zwykłej (użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej, bo taką akurat miałam w zapasach ;)
1 jajko w temperaturze pokojowej
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
25 ml mleka
25 ml wody
50 g miękkiego masła
 
Nadzienie:
135 g fety
55 g gęstej śmietany (u mnie mascarpone)
1 ząbek czosnku 
  • Podgrzewam mleko z wodą.
  • Do miski przesiewam mąkę tortową i orkiszową, mieszam, robię w nich dołek. Wkruszam do niego drożdże. Zasypuję cukrem, mieszam i zalewam połową wody zmieszanej z mlekiem. Mieszam łyżką w dołku, aby drożdże się rozpuściły, zabierając mąkę, tyle ile potrzeba. Powinna powstać gęsta papka. Miskę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
  • W tym czasie ucieram w blenderze bazylię z oliwą i pokrojonym wcześniej czosnkiem oraz solą.
  • Roztrzepuję jajko widelcem, dodaję je do miski, mieszam i dodaję resztę wody z mlekiem i bazylię roztartą na papkę. Przekładam na stolnicę i zaczynam wyrabiać. Na końcu dodaję masło. Wyrabiam do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
  • Z ciasta formuję kulę, którą przekładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godz.).
  • Przygotowuję nadzienie: widelcem rozdrabniam w miseczce fetę, dodając stopniowo mascarpone (lub śmietanę). Na końcu dodaję posiekany drobno czosnek. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, wyrabiam je jeszcze przez chwilę. Dzielę na kawałki o wadze ok. 40 g każdy. Rozpłaszczam na dłoni placek i nakładam na środek farsz. Składam brzegi do siebie. Formuję bułeczkę. Układam na blasze wyłożonej pergaminem, sklejeniem do dołu. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika smaruję każdą bułkę roztrzepanym lekko białkiem.
  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 100 stopni (bez nawiewu). Wstawiam bułeczki do nagrzanego piekarnika i zwiększam temperaturę do 175 stopni. Piekę je około 15 minut, do momentu, gdy się zarumienią. Studzę na kratce. 

czwartek, 08 listopada 2012, milka1204
Tagi: pieczywo

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/10 15:12:37
Ale pyszne bułeczki, nigdy takich nie robiłam, ja tylko zamiast fety używam ser Bałkański(np.z lidla), jest trochę delikatnieszy:)
-
2012/11/11 11:43:52
Ggosia9: bułeczki są przepyszne, a do farszu zawsze można podejść kreatywnie ;)


KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...