Blog > Komentarze do wpisu
Kociołek myśliwski

Pyszne jednogarnkowe danie na jesień. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Grzyby duszone, smażone, pieczone i wiele innych”. Jako, że jest to kociołek myśliwski, to w przepisie zaleca się użycie dziczyzny (zająca lub sarny), ja jednak w swoim przepisie użyłam upolowanej w sklepie mięsnym wieprzowiny ;) Kociołek jest jeszcze smaczniejszy po paru dniach, kiedy smaki dokładnie się przegryzą i sos zrobi się gęstszy.

 Rada: będzie potrzebny naprawdę spory garnek.

Składniki:

600 g dziczyzny (u mnie łopatka wieprzowa)

100 g tłustego boczku

1 cebula

500 g kurek lub innych leśnych grzybów (ja użyłam kurek i pieczarek, ale następnym razem zrobię to z samych leśnych grzybów)

200 g marchwi

400 g ziemniaków

1 łyżka masła

1 łyżeczka soli, biały pieprz, 1 listek laurowy

Po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

4-5 jagód jałowca

1,5 szklanki rosołu wołowego

 

      Mięso myję i kroję w kostkę. Boczek i cebulę kroję w drobną kostkę. Grzyby czyszczę, myję, a większe okazy kroję na pół. Marchew i ziemniaki obieram i kroję plastry (większe ziemniaki w półplastry).

      W dużym garnku z grubym dnem topię masło, wrzucam boczek i smażę przez chwilę, po czym dodaję cebulę, chwilę podsmażam aż się zeszkli i dodaję mięso. Musi się  ono zrumienić z każdej strony.

      Następnie dodaję marchew i ziemniaki oraz grzyby. Całość doprawiam solą i pieprzem, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i jałowiec. Wszystko dokładnie mieszam i zalewam gorącym rosołem.

      Duszę całość na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
Potrawę można podawać z kaszą i ogórkiem kiszonym lub po prostu z chlebem.

Smacznego!

czwartek, 01 grudnia 2011, milka1204

Pszczółkowe Gotowanie KONTAKT

Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...