Blog > Komentarze do wpisu
Zupa z Krainy Czerwonego Smoka ;)

Miałam ochotę na zupę o orientalnym smaku, więc przeszukiwałam Internet i książki kucharskie w poszukiwaniu inspiracji. Ostatecznie z różnych kombinacji i proporcji wyszła moja zupa z Krainy Czerwonego Smoka ;)

Smak jest rewelacyjny-nie przesadzam! Zwłaszcza na drugi dzień, kiedy smaki wzajemnie się nasycą. Mój Mąż określił zupę „rosołkiem orientu” i coś w tym jest :)

Jeśli macie ochotę na rozgrzewającą zupę o naprawdę ciekawym smaku: zapraszam do wypróbowania przepisu.

 

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka białego octu winnego

1 ząbek czosnku

1 łyżka imbiru w proszku

1 litr wywaru drobiowego

1 mała cebula

2 średnie marchewki

4-5 grzybów mun lub prawdziwków (zachowujemy wodę z ich moczenia)

Oliwa

3 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

Pieprz, sól

Dodatek: makaron ryżowy – wg uznania

 

      Oczyszczoną i osuszoną pierś kroję w kostkę ok. 3 cm., i marynuję w marynacie zrobionej z mieszanki: imbiru, pieprzu, soli, przeciśniętego przez praskę czosnku, sosu sojowego, octu i 1 łyżki oliwy.

      Marchewkę kroję w słupki (długość ok. 3 cm), a cebulkę drobno siekam. Warzywa podsmażam na rozgrzanej oliwie (potrzebna jest dość głęboka patelnia) około 5 minut.

       Następnie dodaję zamarynowanego wcześniej kurczaka, lekko solę do smaku i smażę około 5 minut. Po tym czasie zalewam całość wywarem drobiowym i dodaję pokrojone drobno grzyby oraz wodę z ich moczenia (najlepiej ją przefiltrować, np. za pomocą papierowego filtra do kawy). Doprawiam koncentratem, sosem sojowym i pieprzem. Zupę gotuję 15-20 minut.

      Zupę zagęszczam mąką kukurydzianą, dzięki czemu będzie bardziej gęsta.

      W międzyczasie gotuję makaron ryżowy wg wskazówek na opakowaniu, a potem dodaję go do zupy.

Smacznego!

piątek, 28 października 2011, milka1204
Tagi: zupy

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/28 13:50:54
ale fajnie wymyśliłaś :) brawo!
-
2011/10/28 19:31:23
Bardzo lubię takie smaki.
-
2011/10/29 08:17:35
zawsze.oliwek: dziękuję :)
gotowanie.info: ja niedawno zaczęłam je odkrywać :)


KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...