Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto z rabarbarem

Moi Rodzice, zapaleni działkowicze, mają na działce rabarbar. Od zawsze. Z czasów dzieciństwa pamiętam jego smak w kompocie albo w naleśnikach nadziewanych dżemem rabarbarowym.

Teraz chciałam zjeść ciasto - właśnie z rabarbarem, ale żeby było trochę inne. Szukając pomysłu, na stronie „Kwestia Smaku”, znalazłam przepis, który przypadł mi bardzo do gustu.

Oczywiście trochę go pozmieniałam wg własnych upodobań, więc oryginalny przepis, jakby co jest na w/w stronie.

Dobrą alternatywą rabarbaru są maliny.

Do pieczenia będzie potrzebna standardowa okrągła blaszka z otwieraną obręczą, wyłożona papierem do pieczenia.

Składniki:

Ciasto:

180 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczka sody

150 g masła + 1 łyżka oleju

160 g cukru

1 płaska łyżka mielonego imbiru (to jest to co nadaje ciekawy smak)

3 roztrzepane jajka

5-6 łodyg rabarbaru pokrojonego w 2cm kawałki (posypuję go łyżką cukru pudru dzięki temu lekko puszcza sok)

 Kruszonka:

50 g masła

2 łyżeczki cynamonu

50 g cukru

100 g mąki pszennej

 Cukier puder do posypania upieczonego ciasta.

  • Najpierw zabieram się za kruszonkę: na patelni rozpuszczam masło, dodaję cynamon, cukier i mąkę i wszystko dokładnie mieszam, aż powstanie lekko brązowa kruszonka. Odstawiam ją na bok.
  • Ciasto: do głębokiej, sporej miski dodaję: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, masło, cukier, imbir i jajka. Miksuję całość, aż ciasto będzie gładkie. Przekładam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wygładzam i nakładam rabarbar. Całość posypuję kruszonką.
  • Piekę 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, kiedy ciasto się ostudzi, posypuję je cukrem pudrem.

      Pyszne, zwłaszcza do kawy :)

niedziela, 18 września 2011, milka1204

Polecane wpisy



KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...