Blog > Komentarze do wpisu
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym

Chyba każdy ma swoje danie popisowe. Zawsze wychodzi, zawsze wprawia w zachwyt. I ja mam takie: polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym :)

Polędwiczka wieprzowa jest naprawdę idealnym mięsem do przygotowania. I choć nie należy do mięs najtańszych, to warto po nią od czasu do czasu sięgać.

Jeśli chodzi o kurki – gdy chcemy zrobić potrawę poza kurkowym sezonem – wtedy możemy bez obaw sięgnąć po suszone  grzyby.

Jeśli mamy kurki, to należy je chwilę pogotować w osolonej wodzie. Grzyby suszone najlepiej pomoczyć przez noc w wodzie, a potem pogotować ok. 15-20 minut w osolonej wodzie.

Przepis pochodzi z miesięcznika „KUCHNIA” (wprowadziłam kilka zmian wg własnych upodobań smakowych).

 

Składniki:

70 dag polędwiczek wieprzowych

Około 12 plastrów szynki parmeńskiej

3 łyżki oliwy

Rozmaryn, sól, pieprz

Sos: 20 dag kurek (lub innych grzybów)

Pół cebuli, 10 dag masła, sól, pieprz

400 ml śmietany 36%

suszony rozmaryn

 

      Sos: na patelni podsmażyć na maśle grzyby, posiekaną cebulę, rozmaryn, pieprz i śmietanę. Smażyć aż sos zacznie gęstnieć.

      Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm, lekko rozbić, posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Każdy z plastrów owinąć w plasterek szynki i ponownie rozbić. Następnie obsmażyć na oliwie. Polędwiczki przełożyć do brytfanny nasmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do 10 minut.

      Upieczone polędwiczki polewać sosem. Najlepiej smakuje w połączeniu z białym ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!

 

sobota, 13 sierpnia 2011, milka1204

Komentarze
2011/08/13 23:31:40
wyglądają bardzo apetycznie;)))
-
2011/08/14 10:15:03
Dziękuję :)
Zachęcam do wypróbowania przepisu ;)
-
2011/08/14 11:47:25
Mniam, na pewno je zrobię. Uwielbiam takie sosy

............
dietadlafaceta.blogspot.com/
Pszczółkowe Gotowanie KONTAKT

Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...