Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek śmietankowy

 

Mazurki to jeden z kulinarnych symboli świąt Wielkiej Nocy. Jest doskonałym połączeniem kruchego, maślanego spodu i słodkiej polewy. Mmm :)

A to mój pierwszy mazurek. Nie jest może najpiękniejszy (brak mi wprawy) , ale za to bardzo smaczny:)

 Wesołych Świąt :)

 

Składniki:

 50 dag mąki krupczatki

25 dag masła śmietankowego

Jajko + 5 żółtek

2 łyżki cukru pudru

Cukier waniliowy

 

Polewa:

Szklanka śmietany 30%

2 szklanki cukru

Kilka kropel olejku śmietankowego

 

Mąkę siekam z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję jajko i żółtka. Zagniatam ciasto i wstawiam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na cienki placek (część ciasta odkładam) i rozkładam go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Z odłożonego ciasta formuję ozdobne „ramki”. Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam pergaminem i obciążam suchą fasolą. Piekę 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Polewa: do rondla wlewam śmietanę, dodaję cukier i olejek śmietankowy. Mieszając, doprowadzam polewę do wrzenia, zmniejszam ogień i ciągle mieszając, gotuję  polewę 11 minut.

Po tym czasie zdejmuję polewę z ognia i jeszcze chwilę mieszam. Gotową polewę wylewam na przestudzone ciasto. Posypuję wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

 

piątek, 22 kwietnia 2011, milka1204

Komentarze
2011/04/22 20:19:04
Bardzo chciałam zrobić mazurka na te święta ale tysiące spraw na głowie zrobiło swoje i najzwyczajniej w świecie nie zdążyłam :/ może za rok się uda.
A takiego śmietankowego chętnie bym spróbowała :)
-
2011/04/22 21:06:26
Mazurek zawsze "za mną chodził", żeby go spróbować upiec krok po kroku bez niczyjej pomocy ;)
Mazurek śmietankowy jest prosty w przygotowaniu-w sam raz dla takiego nowicjusza mazurkowego jak ja. Do tego naprawdę smaczny :)
Pozdrawiam świątecznie!



KONTAKT



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...